LifeStyle

Βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέδιο ψηφίσματος για άμεση κατάπαυση του πυρός

Οι ΗΠΑ πρόβαλαν σήμερα το βέτο τους σε ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αξίωνε την εφαρμογή μιας «άμεσης» κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, στο τρίτο κατά σειρά βέτο που ασκούν από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του ισραηλινού συμμάχου τους και της Χαμάς.

Το σχέδιο του κειμένου, που συνέταξε η Αλγερία και το οποίο απαιτούσε «μια άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές», συγκέντρωσε 13 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή από τη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια ψήφος υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος αποτελεί στήριξη στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή. Αντιθέτως, το να ψηφίζει κανείς κατά υπονοεί την έγκριση της βίας και της συλλογικής τιμωρίας που επιβάλλεται σε βάρος τους», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά ενώπιον του Συμβουλίου, πριν από την ψηφοφορία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ επισήμανε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ, η οποία στοχεύει στο να επιτύχει μια παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια που αυτό το συμβούλιο κάνει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει, όχι να παρακωλύσει αυτές τις ευαίσθητες και συνεχείς διαπραγματεύσεις. Και εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα, στην πραγματικότητα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε η Τόμας Γκρίνφιλντ ενώπιον του συμβουλίου ενόψει της ψηφοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να ζητάει κανείς μια άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός χωρίς μια συμφωνία που θα απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους δεν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη. Αντιθέτως, θα παρατείνει τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», τόνισε.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος υπέρ της εφαρμογής μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισράηλ- Χαμάς και κατά μιας μεγάλης χερσαίας επιχείρησης από τον σύμμαχό της Ισράηλ στη Ράφα, σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η Αλγερία και στο οποίο άσκησαν βέτο οι ΗΠΑ δεν συνέδεε μια κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση ομήρων. Ζητούσε ξεχωριστά την εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button