Ομορφιά

Πώς να ξεγελάσεις τον εγκέφαλό σου όταν δεν θέλεις να κάνεις γυμναστική

Οι μελέτες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι η γυμναστική βελτιώνει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου. Λίγα λεπτά άσκησης καθημερινά επηρεάζουν θετικά τον ύπνο, την ψυχική υγεία, ενώ μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι – μπορεί και εσύ, δεν κάνουν αρκετά γυμναστική. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, λιγότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων γυμνάζονται – κάνοντας μια μέτρια έντασης προπόνηση, στον ελεύθερο χρόνο τους.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι είναι δημιουργημένοι έτσι ώστε να είναι σωματικά δραστήριοι, έλκονται από την επιλογή της αδράνειας και της ανάπαυσης, προκειμένου να καταβάλουν λιγότερη προσπάθεια και ενέργεια. Αυτή η φωνή, λοιπόν, που και εσύ ακούς κατά καιρούς να σου λέει «δεν θέλω να κάνω γυμναστική», είναι κάτι φυσιολογικό.

Πώς να ξεγελάσεις τον εγκέφαλό σου;

  • Βρες ένα κίνητρο

Ξεκίνα περπατώντας μόνο λίγα λεπτά την ημέρα και προσπάθησε να βελτιωθείς με την πάροδο του χρόνου. Ο βιολόγος Ντάνιελ Λίμπερμαν, μιλώντας στο περιοδικό TIME, δήλωσε ότι «όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ασκηθούν, τους λένε ότι είναι τεμπέληδες ή ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτούς. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που ασκούνται αποκλειστικά για φυσική κατάσταση είναι αυτοί που εργάζονται ενάντια στα φυσικά τους ένστικτα. Η αντικατάσταση της ενοχής και της ντροπής με συμπόνια προς τον εαυτό – και την κατανόηση του πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, μπορεί να βοηθήσει πολύ».

  • Συνδύασε την άσκηση με κάτι που σε χαροποιεί

Πήγαινε βόλτα με ποδήλατο με φίλους, ώστε η προπόνησή να σου φανεί κάτι σαν «έξοδος». Η διαπλοκή της άσκησης με κάτι που ήδη θέλεις να κάνεις, μπορεί να διευκολύνει το να αγνοήσεις το μέρος του εγκεφάλου σου που σου λέει ότι είναι καλύτερο απλώς να κάτσεις στον καναπέ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button