Διεθνή επικαιρότητα

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα χρεοκοπήσουν

Τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κάλεσε σήμερα Δευτέρα (1/5) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, να βγάλει από το τραπέζι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών και των ενυπόθηκων δανείων στα ύψη.

«Η Αμερική δεν είναι ένα έθνος που δεν πληρώνει. Ποτέ, μα ποτέ δεν αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στο χρέος», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια εκδήλωση μικρών επιχειρήσεων στον Λευκό Οίκο.

Είπε ότι η απειλή χρεοκοπίας από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο ήταν «εντελώς ανεύθυνη» και ότι ήταν σημαντικό να απομακρυνθεί αυτή η απειλή από το τραπέζι.

«[Μια χρεοκοπία] θα οδηγούσε σε υψηλότερα επιτόκια [δανεισμού], υψηλότερα επιτόκια πιστωτικών καρτών, [ενώ] τα επιτόκια υποθηκών θα εκτοξεύονταν στα ύψη», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Το πιο άμεσο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τη συνεχή αξιοπιστία της οικονομίας μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε από αυτή την άποψη είναι να βεβαιωθούμε ότι η απειλή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για χρεοκοπία έχει φύγει από το τραπέζι», πρόσθεσε.

Άμεσος ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη με μικρή πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές περικοπές δαπανών για την επόμενη δεκαετία. Καθώς το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κερδίσει την έγκριση της Γερουσίας, ο Μακάρθι ελπίζει να οδηγήσει τον Μπάιντεν σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δαπανών, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου επιμένουν σε μια χωρίς όρους αύξηση του ορίου χρέους.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από τρόπους να πληρώσει τους λογαριασμούς του μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια. Πριν 12 χρόνια, μια αντίστοιχη αντιπαράθεση το 2011 οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης, η οποία ώθησε το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα και έπληξε τις επενδύσεις.

Τι ζητά ο Μακάρθι

Ο Μακάρθι, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να διαπραγματευτεί ο Μπάιντεν.

«Θα πρέπει να έρθουμε μαζί για να λύσουμε [το ζήτημα]», είπε. «Ανυπομονώ να αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος και να διαπραγματευτεί μαζί μας».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button