Κυπριακά Νέα

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2023

Διακήρυξη ΑΚΕΛ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2023

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το ΑΚΕΛ, απευθύνει χαιρετισμό αγώνα και ενότητας σε ολόκληρη την εργατική τάξη, σε όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα όλων των εργαζομένων, όλων όσων κινούν την οικονομία και παράγουν τον πλούτο της χώρας, όλων όσων ζουν με τον κόπο της δικής τους δουλειάς και όχι με τον κόπο των άλλων. Όλων των εργαζομένων είτε δουλεύουν στην σκαλωσιά και στο εργοτάξιο, είτε στο κατάστημα, το ξενοδοχείο, την υπεραγορά, το γραφείο, το εργαστήριο, τη σχολική αίθουσα. Είτε είναι άντρες είτε είναι γυναίκες. Είτε εργάζονται στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Είτε δουλεύουν στη μια, είτε στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος που μοιράζει το νησί μας. Είτε μιλούν ελληνικά, είτε τούρκικα, είτε βουλγάρικα, είτε αραβικά, είτε όποια άλλη γλώσσα. Είτε είναι νέοι  και νέες που τώρα μπαίνουν στη δουλειά, είτε άνθρωποι που ψάχνουν και δεν βρίσκουν δουλειά, είτε είναι όσοι δούλεψαν για μια ζωή και είναι σήμερα στη σύνταξη.

Ταυτόχρονα, η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής και μνήμης των εργατών και εργατριών των άλλων εποχών που έβαψαν με το αίμα τους κόκκινα τα λάβαρα της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων. Τιμούμε τους πρωτοπόρους της Πρωτομαγιάς του Σικάγο του 1886 και όλους της ήρωες της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο. Τιμούμε τους αγωνιστές και της αγωνίστριες της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, που θεμελίωσαν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και με οργάνωση και αγώνες έγραψαν Ιστορία με τους αγώνες και τις θυσίες τους, αλλά και με τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που πέτυχαν κάνοντας τη ζωή των εργαζομένων πραγματικά καλύτερη.

Η Πρωτομαγιά είναι πάνω από όλα μέρα για το παρόν και το μέλλον του κόσμου της εργασίας, για να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά τα αιτήματα των εργαζομένων για τα οποία παλεύει όλες τις υπόλοιπες μέρες. Για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, για την αξιοπρέπεια τους στη δουλειά και στη ζωή.

Ιδιαίτερα αυτή την Πρωτομαγιά αλλά και μέσα στις συνθήκες της σαρωτικής ακρίβειας, το ΑΚΕΛ ενώνει τη φωνή του με το συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα για αποκατάσταση της ΑΤΑ που είναι σήμερα στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Η ΑΤΑ είναι πολύτιμη κατάκτηση των εργαζομένων της Κύπρου που προστατεύει αγοραστική δύναμη των μισθών. Το ΑΚΕΛ διεκδικεί με το συνδικαλιστικό κίνημα την αποκατάστασή της αλλά και την επέκτασή της ΑΤΑ σε κάθε εργαζόμενο του τόπου. Είναι λοιπόν εκτός συζήτησης η αξίωση των εργοδοτικών συνδέσμων για κατάργηση της ΑΤΑ. Αυτό που είναι προς συζήτηση είναι με ποιο χρονοδιάγραμμα θα αποκατασταθεί η ΑΤΑ, στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως προνοεί και η μεταβατική συμφωνία του 2017. Η  πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ είναι προφανώς κατώτερη των προσδοκιών των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παλεύει για όλα τα μεγάλα αιτήματα του κόσμου της εργασίας: για δραστικά μέτρα αναχαίτισης της ακρίβειας, για την επέκταση και κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, για ουσιαστικές βελτιώσεις στον κατώτατο μισθό, για ρύθμιση της τηλεργασίας, για καταπολέμηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης μέσω της πρακτικής της αγοράς υπηρεσιών, για ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, για προάσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ΓεΣΥ, για κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις και για μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική που να αγκαλιάζει τα νέα ζευγάρια και τους εργαζόμενους γονείς. Όσο δε αφορά στο ζήτημα της στρατηγικής απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του συνδικαλιστικού κινήματος και διεκδικούμε αλλαγές ώστε να μην είναι μηχανισμός διάβρωσης των συλλογικών συμβάσεων και φτηνού εργατικού δυναμικού.

Το ΑΚΕΛ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της Κύπρου σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις.

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!

30.04.2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button