LifeStyle

Η ΕΕ προτείνει τις πρώτες κυρώσεις στον ρωσικό τομέα LNG

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κυρώσεις στην ισχυρή βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το POLITICO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα δεν θα εμποδίσουν άμεσα τις ρωσικές εισαγωγές LNG στην ΕΕ, αλλά θα απαγορεύσουν στις χώρες της ΕΕ να επανεξάγουν ρωσικό LNG μετά την παραλαβή του. «Η διάταξη αυτή δεν επηρεάζει τις εισαγωγές στην ΕΕ», τονίζεται στην πρόταση.

Οι κυρώσεις θα απαγορεύσουν επίσης τη συμμετοχή της ΕΕ σε επερχόμενα έργα LNG στη Ρωσία. «Ένα τέτοιο μέτρο περιορίζει την επέκταση της χωρητικότητας LNG της Ρωσίας και ως εκ τούτου περιορίζει τα έσοδα της Ρωσίας», υποστηρίζει η πρόταση.

Επιπλέον, η Επιτροπή, η εκτελεστική αρχή της ΕΕ, θέλει οι εταιρείες να μοιράζονται ευρύτερα πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές LNG της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το μπλοκ στοχεύει τον επικερδή τομέα φυσικού αερίου της Μόσχας, μέρος του 14ου πακέτου κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Ρωσίας, δύο και πλέον χρόνια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Και έρχεται καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία ότι οι προσπάθειες της Δύσης για εξάντληση των εσόδων της Μόσχας από ορυκτά καύσιμα υπολείπονται θλιβερά, με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου να αποτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό και την αχαλίνωτη φοροδιαφυγή των κυρώσεων.

Ωστόσο, ενώ το LNG σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της ΕΕ, οι προτεινόμενες κυρώσεις θα αγγίξουν μόνο ένα κλάσμα των εσόδων της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα. Πέρυσι, οι μεταπωλήσεις LNG της Μόσχας στην ΕΕ αντιπροσώπευαν μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της Ρωσίας από την εμπορία του αερίου υψηλής ψύξης. Και οι κυρώσεις για τα επερχόμενα έργα LNG θα είναι κυρίως προληπτικά, λένε οι ειδικοί, καθώς κανένα από αυτά δεν στέλνει φορτίο προς την Ευρώπη.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τα μέτρα την Τετάρτη. Υπάρχει αυξανόμενη πολιτική υποστήριξη από τους μεγάλους της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, για να χτυπήσουν το ρωσικό LNG, αλλά η Ουγγαρία —που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια— έχει μπλοκάρει ιστορικά όλες τις κυρώσεις για το φυσικό αέριο.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ΕΕ έχει λάβει εξαιρετικά μέτρα για να αποφύγει τη ρωσική ενέργεια, θεσπίζοντας απαγορεύσεις στον άνθρακα και το θαλάσσιο αργό πετρέλαιο.

Ωστόσο, η Μόσχα εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο τα κενά και άλλες αγορές για να διατηρήσει τη ροή των κερδών. Εν τω μεταξύ, μια προσπάθεια της δυτικής συμμαχίας να περιορίσει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι έχει σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει, με το προϊόν να πωλείται σταθερά πάνω από το επιθυμητό όριο. Αυτό έχει αυξήσει την πίεση στην ΕΕ για να περιορίσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μέχρι τώρα, η ΕΕ απείχε από την επιβολή κυρώσεων στη ζωτική πηγή ενέργειας, με την Ουγγαρία να τη θεωρεί κόκκινη γραμμή και αρκετές χώρες της ΕΕ να τη χρησιμοποιούν για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.

Ποινές ή όχι, η ΕΕ έχει μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά περίπου δύο τρίτα από την έναρξη του πολέμου, καθώς η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες και οι χώρες στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις στη Νορβηγία και τις ΗΠΑ Μέχρι πέρυσι, το ρωσικό LNG αποτελούσε μόλις το 5 τοις εκατό της ενέργειας της κατανάλωσης στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτό ανήλθε σε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για το Κρεμλίνο.

Στην πρόταση αναφέρεται αυτή η ταμειακή εισροή, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία αποκομίζει σημαντικά έσοδα» από τις πωλήσεις της LNG. Προτείνει συγκεκριμένα την απαγόρευση της χρήσης λιμένων, χρηματοδότησης και υπηρεσιών της ΕΕ για την επανεξαγωγή ρωσικού LNG.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις θα αναγκάσουν τη Μόσχα να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο LNG – ιδιαίτερα για τις προμήθειες που στέλνει στην Ασία μέσω της Ευρώπης, όπου η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γαλλία είναι σημαντικοί κόμβοι. Χωρίς αυτές τις χώρες ως pit stop, η Ρωσία θα έπρεπε να μεταφέρει LNG μέσω της Αρκτικής Θάλασσας στην Ασία, απαιτώντας ειδικά εξοπλισμένα παγοθραυστικά.

Η αλλαγή θα εξαντλήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα LNG της Ρωσίας, με βάση τα στοιχεία του περασμένου έτους, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ο Πέτρας Κατίνας, ενεργειακός αναλυτής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα. Αυτά είναι πολλά χρήματα, αλλά αντιπροσωπεύουν μόνο το 28 τοις εκατό των κερδών LNG της Ρωσίας και λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των εξαγωγών της στην ΕΕ πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, οι προτεινόμενες κυρώσεις στα ρωσικά έργα LNG είναι μια «χάρτινη τίγρη», είπε ο Κατίνας, δεδομένου ότι αυτές οι εταιρείες δεν αποστέλλουν τίποτα στην Ευρώπη.

Τα ενεργειακά μέτρα δεν είναι οι μόνες νέες κυρώσεις που πιέζουν οι Βρυξέλλες.

Υπάρχει επίσης απαγόρευση εξαγωγών ουκρανικών αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, εάν υπάρχουν υποψίες ότι «τα εμπορεύματα έχουν αφαιρεθεί παράνομα από την Ουκρανία». Το μέτρο στοχεύει να σταματήσει την κλοπή ιστορικών αντικειμένων εν καιρώ πολέμου, όπως πίνακες ζωγραφικής, θρησκευτικά αντικείμενα και αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Ξεχωριστά, το πακέτο περιλαμβάνει μια συνιστώμενη απαγόρευση εισαγωγών ηλίου – μια προσπάθεια να ακρωτηριαστεί ένας μικρός αλλά αναπτυσσόμενος ρωσικός τομέας που στοχεύει πελάτες υψηλής τεχνολογίας στην επιχείρηση ημιαγωγών και ιατρικού εξοπλισμού.

Ένα άλλο στοιχείο της δέσμης είναι μια πρόταση που αντικατοπτρίζει όλες τις κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία να ισχύσουν και για τη γειτονική Λευκορωσία. Η τελωνειακή ένωση της Λευκορωσίας με τη Ρωσία σημαίνει ότι η χώρα λειτουργεί ως κύριος δρόμος για την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ.

Με πληροφορίες από POLITICO

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button