ΕνημέρωσηΠολιτική

Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα». Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Υπουργοί Υγείας των Κρατών Μελών της ΕΕ, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 15 CEO’s εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας. Από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, το παρόν έδωσε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της ΠΕΦ, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Medicines for Europe και Μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ. 

Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι πιθανές λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας όπως οι ελλείψεις φαρμάκων, η ανάγκη διασφάλισης της κάλυψης των ασθενών σε κρίσιμα φάρμακα καθώς και τα απαιτούμενα κίνητρα για την επιστροφή της παραγωγής φαρμάκων και πρώτων υλών στην Ευρώπη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της Συμμαχίας είναι η εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση των προμηθειών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων στον κλάδο του φαρμάκου και η οικονομική υποστήριξη της φαρμακευτικής παραγωγής μέσω νέων και βελτιωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με τελικό σκοπό τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την πρόληψη των ελλείψεων. Μιας στρατηγικής που θα αναστρέψει πολιτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν οδηγώντας σε χαμηλές – μη βιώσιμες τιμές φαρμάκων και σε αυξημένη εξάρτηση από τις εισαγωγές φαρμάκων από τρίτες χώρες.  

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετέχει ενεργά σαν βασικός εταίρος στις συζητήσεις της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα. Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία αυτή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη των ελλείψεων στην ΕΕ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Συμμαχία προτείνει μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη της βιομηχανίας φαρμάκων της απροστάτευτης αγοράς, η οποία εκπροσωπεί το 70% των κρίσιμων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Η πρώτη αυτή συνάντηση έχει στόχο την επαναφορά της παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος και την διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς και της αυτάρκειας του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Βασικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τους Ευρωπαίους και Έλληνες ασθενείς με ποιοτικά και οικονομικά φάρμακα. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με 45 παραγωγικές μονάδες πρωτοπορούν σε αυτό».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button