ΕνημέρωσηΟικονομία

Η ΕΕ σχεδιάζει επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από Ρωσία και Λευκορωσία

Επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ετοιμάζεται να κάνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοπεύοντας να κατευνάσει τους αγρότες και κάποια κράτη μέλη της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα (19.3.2024) της Financial Times.

Εκτιμάται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ακόμα αναφέρεται πως σχεδιάζεται να επιβληθούν επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

Αγρότες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνουν να αμβλυνθούν περιορισμοί που τους επιβάλλονται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επιβληθούν ξανά οι δασμοί στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας. Οι δασμοί αυτοί είχαν αρθεί όταν εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι αγρότες σε γειτονικές χώρες, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία – και οι τρεις είναι κράτη μέλη της ΕΕ – τονίζουν πως η απόφαση αυτή τους κατάφερε βαρύ πλήγμα, καθώς ώθησε τις τιμές των προϊόντων τους προς τα κάτω.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, όπου γίνονται τις τελευταίες ημέρες μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις, παρόμοιες με αυτή στην υπόλοιπη ΕΕ, έχει εισηγηθεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι εισαγωγές των προϊόντων που θα στοχοποιηθούν ανήλθαν σε 4 εκατ. τόνους το 2023, ή περίπου στο 1% της συνολικής κατανάλωσης στην ΕΕ, ποσότητα που αποτελούσε ρεκόρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

To άρθρο Η ΕΕ σχεδιάζει επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από Ρωσία και Λευκορωσία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button