ΕνημέρωσηΠολιτική

Γιώργος Φλωρίδης: Στη μάχη για την απονομή δικαιοσύνης 1.000 δικαστές, προχωράμε στη δημιουργία 13 δικαστικών μεγάρων

Στο σχέδιο νόμου για τον νέο δικαστικό χάρτη που παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη (9.4.24) αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τονίζοντας πως «βάζουμε στη μάχη για την απονομή δικαιοσύνης 1.000 δικαστές».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε πως με το σχέδιο νόμου, περίπου 1.000 ειρηνοδίκες εντάσσονται και αναλαμβάνονται τις υποθέσεις μαζί με τους άλλους πρωτοδίκες του πρώτου βαθμού», πράγμα, που όπως επισήμανε, «σημαίνει ότι επιταχύνεται ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης».

«Βάζουμε χίλιους δικαστές στη μάχη της απονομής δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης. Και πρόσθεσε: «Η κατάρτισή τους θα γίνεται σταδιακά. Αυτή η μεταβολή δεν θα γίνει πατώντας το κουμπί και έγινε. Θα εξελιχθεί μέσα στο χρόνο, θα λάβουν την εκπαίδευση που πρέπει».

Παράλληλα, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδόν στο 100% σύμφωνη» με τον νέο χάρτη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη έχουν τύχει θετικής αποδοχής».

«Το κόστος για τον πολίτη αλλάζει. Γιατί τα στοιχεία τα οποία δώσαμε σήμερα δείχνουν ότι μια υπόθεση στο Ειρηνοδικείο κοστίζει για τον Έλληνα πολίτη περίπου 750 ευρώ και μια υπόθεση στο Πρωτοδικείο, που είναι μεγάλες υποθέσεις, είναι στα 300 σχεδόν. Θέλω να πω ότι έχεις μια εξοικονόμηση του κόστους του προϋπολογισμού, άρα δηλαδή της φορολογίας. (…) Θα αλλάξει η πολιτική δικονομία το επόμενο διάστημα. Η πολιτική δικονομία είναι αυτή που ρυθμίζει τον τρόπο που δικάζουν τα δικαστήρια, για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Το αλλάζουμε και αυτό για να μπορέσει να υποστηριχθεί όλη αυτή η μεγάλη μεταβολή. Λοιπόν, όλα αυτά θα οδηγήσουν στο τέλος της τετραετίας στο να πιάσουμε το μέσο όρο έκδοσης μιας τελεσίδικης απόφασης που είναι 630 μέρες», επισήμανε.

«Προχωράμε στην δημιουργία 13 μεγάλων δικαστικών Μεγάρων. Ανακαινίζεται εξ’ ολοκλήρου η Ευελπίδων. Περνάμε στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης που σημαίνει ότι μια σημαντική επιτάχυνση θα έχουμε κι από’ κει», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

To άρθρο Γιώργος Φλωρίδης: Στη μάχη για την απονομή δικαιοσύνης 1.000 δικαστές, προχωράμε στη δημιουργία 13 δικαστικών μεγάρων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button