LifeStyle

Κολομβία: Πάνω από 180 παιδιά στρατολογήθηκαν από ένοπλες οργανώσεις το 2023

Οι αρχές της Κολομβίας κατέγραψαν 184 υποθέσεις εξαναγκαστικής στρατολόγησης παιδιών και εφήβων από ένοπλες οργανώσεις την περασμένη χρονιά, με την πλειονότητα των θυμάτων να ανήκουν σε κοινότητες αυτοχθόνων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το γραφείο του συνηγόρου του λαού (σ.σ. ανεξάρτητης αρχής ομόλογης του συνηγόρου του πολίτη).

Σύμφωνα με τη δημόσια αρχή, τα θύματα, ηλικιών μεταξύ 9 και 17 ετών, ήταν 110 αγόρια και 74 κορίτσια και το 68,4% «ανήκαν σε κοινότητες αυτοχθόνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γινόμαστε μάρτυρες (…) της εργαλειοποίησης (ανηλίκων) από παράνομες ένοπλες δομές», στηλίτευσε ο συνήγορος Κάρλος Καμάργο, επικεφαλής της αρχής που είναι αρμόδια για να επιβλέπει την τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Βασικοί υπεύθυνοι για τις εξαναγκαστικές στρατολογήσεις, σύμφωνα με έκθεση της αρχής, είναι διαφωνούντες των πρώην FARC (91,1%), οι γκεβαριστές αντάρτες του ELN (7%), οι ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί AUC (0,6%) και διάφορες οργανώσεις. Οι ένοπλες παρατάξεις αυτές κατηγορούνται πρακτικά όλες από τις αρχές πως ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον συνήγορο, οι αριθμοί αυτοί δεν αντανακλούν παρά μόνο εν μέρει την «πραγματικότητα» στην Κολομβία. Δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών (ICBF) έκανε λόγο για 196 παιδιά που στρατολογήθηκαν βιαίως το 2023. Και η υπηρεσία αναζήτησης εξαφανισθέντων (UBPD) ανέφερε επίσης χθες Δευτέρα πως έχει λάβει 3.198 αιτήσεις να διενεργήσει έρευνες για παιδιά που εξαφανίστηκαν τις έξι δεκαετίες που διαρκεί η εξαιρετικά περίπλοκη εμφύλια σύρραξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απευθύναμε σύσταση στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών με ένοπλες παρατάξεις, να θέσει σε ισχύ πρωτόκολλο ιδιαίτερης προσοχής και εξειδικευμένης βοήθειας για να υπάρχουν εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων», σημείωσε ο κ. Καμάργο.

Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός του κράτους Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πολιτικός στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά και ανέλαβε την προεδρία το 2022, καταβάλλει προσπάθεια να βάλει τέλος την ένοπλη σύρραξη που μαίνεται επί έξι δεκαετίες στη χώρα διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με τις κυριότερες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως με τον ELN («Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης»), με παρατάξεις διαφωνούντων των πρώην FARC (EMC, Segunda Marquetalia…) που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και ξαναπήραν τα όπλα, καθώς και ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και συμμορίες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button