Διεθνή επικαιρότητα

Εντατικές συνομιλίες στον Λευκό Οίκο για την Ουκρανία – Δεν υπήρξε συμφωνία για την πληρωμή όπλων

Πρόοδο στις συνομιλίες τους είχαν ο Τζο Μπάιντεν και κορυφαίοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για την πληρωμή των όπλων που η Ουκρανία χρειάζεται στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες τους για την αποφυγή του λεγόμενου «shutdown», δηλαδή της αναστολής λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στο τέλος της εβδομάδας.

Μπάιντεν: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε»

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στην αρχή της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις δίπλα του και τους δύο κορυφαίους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου και δύο κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους να κάθονται κοντά.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα, υπήρχε αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών. «Θα χρηματοδοτήσουμε την κυβέρνηση», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να πείσουν για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Πριν από περίπου δύο μήνες, ο Τζόνσον και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ συμφώνησαν σε ένα επίπεδο δαπανών 1,59 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που άρχισε την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ισχνή πλειοψηφία, κατέστησαν δύσκολο για τον Τζόνσον να περάσει τα νομοσχέδια για τη χρηματοδότηση.

Μιλώντας κατόπιν στους δημοσιογράφους, ο Σούμερ δήλωσε ότι ήταν μια από τις πιο έντονες συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε ποτέ, καθώς οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να πείσουν τον Τζόνσον να συμφωνήσει στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

«Είναι στα χέρια του», είπε ο Σούμερ για τον Τζόνσον. «Του είπαμε πόσο σημαντικό είναι». Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ειλικρινείς» και είπε ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως να αντιμετωπιστεί το κύμα μετανάστευσης κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει επανειλημμένα κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Μπάιντεν, όπως είπε.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών έως την Παρασκευή, ώστε να αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας τους, κάτι που θα ήταν επιζήμιο για την αμερικανική οικονομία.

«Η ανάγκη για την Ουκρανία είναι επείγουσα»

Σε σχέση με την Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η χρηματοδότησή της γίνεται όλο και πιο επείγουσα κάθε μέρα. «Νομίζω ότι οι συνέπειες της αδράνειας είναι τρομερές», τόνισε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την ηγεσία του Κογκρέσου για το «τρομερό» κόστος που θα προκαλέσει η μη έγκριση νέας οικονομικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

«Όσον αφορά την Ουκρανία, πιστεύω ότι η ανάγκη είναι επείγουσα», είπε από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, όπου δέχθηκε αξιωματούχους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αρνείται να θέσει το κείμενο προς ψήφιση, το οποίο εγκρίθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρει ότι ο Μπάιντεν συζήτησε για τις απώλειες που είχε η Ουκρανία στο πεδίο των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πως το Κίεβο «αναγκάζεται να μειώνει πυρομαχικά και προμήθειες λόγω της αδράνειας του Κογκρέσου».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button