Διεθνή επικαιρότητα

Έτοιμη η Βιέννη να δανείσει στην Αθήνα εκθέματα από τον Παρθενώνα

Αυστριακό μουσείο βρίσκεται σε συνομιλίες με το μουσείο της Ακρόπολης για να δανείσει δύο εκθέματα του Παρθενώνα που έχει στην κατοχή του.

Την αποκάλυψη όπως αναφέρει το Reuters έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι ελπίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

Πρόκειται για το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης που έχει μία πολύ μικρή συλλογή μαρμάρων μόλις δύο κομμάτια από τον Παρεθώνα.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος ότι οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ του Kunsthistorische Museum με το μουσείο της Ακρόπολης είναι σε καλό δρόμο” είπε στη συνέντευξη τύπου με τον Νίκο Δένδια.

Ο τελευταίος με τη σειρά του τόνισε ότι «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα κι τα μάρμαρα θα εκτίθενται σύντομα στην Αθήνα».

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ακόμη ότι οι συνομιλίες είναι σημαντικές καθώς είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με μουσεία που έχουν στην κατοχή τους μεγαλύτερες συλλογές όπως το Βρετανικό Μουσείο ώστε να υπάρξουν ανάλογοι δανεισμοί.

Από την ανεξαρτησία της το 1832 η Ελλάδα ζητά την επιστροφή των μαρμάρων που έκλεψε ο Βρετανός διπλωμάτης, Λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνω όταν η Ελλάδα ήταν υπό τον Οθωμανικό ζυγό.

«Η τοπική κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος το 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Αυτή θα είναι τρίτη επιστροφή για εμάς και είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως επιχείρημα στις συζητήσεις με το Λονδίνο», κατέληξε ο επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button