ΕνημέρωσηΟικονομία

Cordia: Είσοδος στην λιανική αγορά υπηρεσιών ασφαλείας

Ο όμιλος Cordia ανακοίνωσε την δραστηριοποίηση του στη λιανική αγορά παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να ανακοινώσει τη συνεργασία του με τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Στον όμιλο συμμετέχει το SMERC, το fund με επικεφαλής το Νίκο Καραμούζη και το family office της Μαριάννας Λάτση.

Τις προοπτικές του Ομίλου Cordia που δραστηριοποιείται στον τομέα της ολοκληρωμένης Διαχείρισης Κτηρίων, Εγκαταστάσεων & Υποδομών (Total Facility Management) ανέπτυξαν οι κκ Νίκος Καραµούζης, Πρόεδρος του Επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap, Θοδωρής Μόσχος, Managing Partner του Επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap, Γιώργος Δανιόλος, Διευθύνων Σύμβουλος των εταιρειών CORDIA Α.Ε., SKYMAR και IMAGIN και Γιώργος Μαθιός, Διευθύνων Σύµβουλος της ESA Security Solutions, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Μιλώντας για τη στρατηγική του ομίλου, που ξεκίνησε με την εξαγορά της πρώην Engie Hellas το 2021 και σήμερα έχει τρεις επιπλέον εταιρείες, επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να πετύχει τζίρο 150 εκατ. (το 2023 τα έσοδά του ανήλθαν σε 107 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές του χρόνου ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας καθαρισμού κτιρίων Imagin).

Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων η Cordia θα δραστηριοποιηθεί και στην διεκδίκηση δημοσίων έργων, που τώρα αποτελούν μικρό ποσοστό του τζίρου, με συμμετοχή του σε διαγωνισμούς.

Facility Management στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική συνάντηση, το Facility Management, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά σε τροχιά διαρκούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Στην μετά COVID εποχή και λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Ευρωπαϊκή αγορά Facility Management ανέρχεται στα 321 δισ. δολάρια σημειώνοντας αύξηση περίπου 3,2% σε σχέση με το 2022.

Πρόκειται για μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, με την αγορά να αγγίζει τα 364 δις. δολάρια έως το 2027, ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% περίπου.

Το Total Facility Management αποτελεί μέρος της αγοράς του Facility Management και αφορά την παροχή όλων των υπηρεσιών διαχείρισης κτηρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών κάτω από μία ενιαία σύμβαση, με μερίδιο περίπου 10%. Αναδύεται ως η Νο1 τάση στη διαχείριση κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών παγκοσμίως.

H ολιστική προσέγγιση που προσφέρει, ενισχύει τον καλύτερο συντονισμό, την οικονομική αποδοτικότητα και τον ποιοτικό έλεγχο, συμβάλλοντας στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της εγκατάστασης στο σύνολό της. Συνδέει ανθρώπους, εγκαταστάσεις και διαδικασίες, επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων και την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

Η Ελληνική Αγορά

Το Facility Management στην Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε αγγίζει ήδη τα 1,4 δισ. ευρώ με τις υπηρεσίες καθαρισμού, ασφάλειας και τεχνικής συντήρησης να αποτελούν τις πιο συνήθεις υπηρεσίες.

Ειδικότερα η αγορά στις Υπηρεσίες Καθαρισμού κυμαίνεται στα 650 εκατ. ευρώ ( 6 εταιρείες κατέχουν το 36% της αγοράς). Οι υπηρεσίες Ασφάλειας στα 450 εκατ. ευρώ ( 5 εταιρείες κατέχουν το 60% της αγοράς, με τον κλάδο του Aviation να αποτελεί μόνος του 13% της αξίας των υπηρεσιών ασφαλείας) και οι υπηρεσίες Τεχνικής Συντήρησης στα 300 εκατ. ευρώ.

Παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και το Δημόσιο παραμένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό σε in-house υπηρεσίες, όμως την τελευταία τετραετία παρατηρείται και σε αυτούς τους τομείς μια στροφή προς το outsourcing δεδομένης της εξειδίκευσης που απαιτείται πλέον για τη διαχείριση πολύπλοκων εγκαταστάσεων.

Ο Όμιλος Cordia ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να ηγηθεί στον κλάδο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ακινήτων, Εγκαταστάσεων και Υποδομών.

Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός βραχίονας του Ομίλου, SMERemediumCap αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες στην αναπτυσσόμενη και με μεγάλη δυναμική αγορά του FM και TFM στην Ελλάδα προχώρησε σε στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργώντας έναν από τους πιο ισχυρούς Ομίλους του κλάδου.

Με αφετηρία την εξαγορά της Cordia (πρώην Engie Hellas), στον τομέα της τεχνικής συντήρησης και ενεργειακής απόδοσης, ο Όμιλος μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε διευρύνοντας τις υπηρεσίες του μέσα από την εξαγορά της ESA Security Solutions την μεγαλύτερη πλέον εταιρεία στον κλάδο παροχής Υπηρεσιών Φυσικής Ασφαλείας στην Ελλάδα, τόσο στις επανδρωμένες φυλάξεις όσο και στα προηγμένα ηλεκτρονικά «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας.

Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο του και υπηρεσίες καθαρισμού μέσα από την εξαγορά της SKYMAR Cleaning Services, τομέα στον οποίο επένδυσε περεταίρω με την πρόσφατη εξαγορά της IMAGIN φέτος.

Το 2023, ο Όμιλος Cordia παρουσίασε κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ βελτιωμένη κερδοφορία και με πάνω από 4.500 εργαζομένους, βρέθηκε στη 15η θέση με τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα.

Όπως επισημάνθηκε, σήμερα, οι τέσσερεις εταιρείες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου Cordia, με την εμπειρία και τη γνώση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού τους καθώς και τα εχέγγυα των διορατικών μετόχων τους, αλλάζει τα δεδομένα στο Facility Management.

Επαναπροσδιορίζει τις παραδοσιακές υπηρεσίες προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικά προηγμένων, καινοτόμων και προσαρμοσμένων λύσεων, καλύπτοντας ολιστικά, συνδυαστικά αλλά και μεμονωμένα την ασφάλεια, τον καθαρισμό, την τεχνική συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση μίας υποδομής, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της εκάστοτε εγκατάστασης και των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτές.

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει ακόμη να αντιμετωπίσει με έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που είναι μεν σε εξέλιξη αλλά δεν έχει αποδώσει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς βασίζεται ακόμη στην κατανάλωση.

Οι επενδύσεις παγίων κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύουν το 14% του ΑΕΠ σε αντίθεση με το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 22%. Η κατανάλωση παραμένει ακόμη ο μοχλός ανάπτυξης και όχι η παραγωγή, είπε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα όπου ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει μόνο το 1,5% του ΑΕΠ.

Επισήμανε, τέλος, ότι το μικρό μέγεθος της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν βοηθά στην ανάπτυξή τους. Η Ελλάδα έχει μόνο 470 μεγάλες επιχειρήσεις, όταν η Πορτογαλία έχει 980.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Cordia: Είσοδος στην λιανική αγορά υπηρεσιών ασφαλείας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button