Διεθνή επικαιρότητα

Δημοσκόπηση YouGov: Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο σε 5 -10 χρόνια βλέπουν οι Βρετανοί

Ήταν τον περασμένο Γενάρη όταν ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς είπε ότι βαδίζουμε από την μεταπολεμική περίοδο στην προπολεμική περίοδο για να υπονοήσει στη συνέχεια ότι σε πέντε χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με πολλά μέτωπα που μπορεί να περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν ή την Βόρεια Κορέα

Τώρα έρχεται δημοσκόπηση του YouGov από την οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ετοιμάζεται για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με ποσοστό 53% να πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα πέντε με 10 χρόνια.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Συντηρητικών του 2019 (57%) και οι μισοί ψηφοφόροι των Εργατικών του 2019 (51%) θεωρούν ότι ο πόλεμος είναι πιθανός τα επόμενα χρόνια.

Τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δύο κορυφαίες χώρες που οι Βρετανοί αναμένουν να συμμετάσχουν σε μια μελλοντική παγκόσμια σύγκρουση εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν – στην ίδια πλευρά με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό 81% – ενώ ένα παρόμοιο 80% πιστεύει ότι η Ρωσία θα εμπλακεί, αν και στην αντίθετη πλευρά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Λιγότεροι πιστεύουν ότι το Ιράν (68%), η Κίνα (64%) και η Βόρεια Κορέα (64%) θα εμπλέκονταν, όλοι σε διαφορετική πλευρά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι περισσότεροι Βρετανοί αναμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί σε συμμαχία με τη Γαλλία (68%) και τη Γερμανία (63%), καθώς και με την Πολωνία (59%) και την Αυστραλία (57%).

Ποιος θα κέρδιζε τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Οι Βρετανοί τείνουν να αναμένουν ότι η Δύση θα επικρατήσει στα πιο πιθανά σενάρια έναντι της Ρωσίας και της Κίνας (ή και των δύο).

Εάν η Δύση και οι σύμμαχοί της ερχόταν σε σύγκρουση με τη Ρωσία και τους συμμάχους της, με ποσοστό 44% έναντι 13% οι Βρετανοί πιστεύουν ότι θα έβγαιναν θριαμβευτές.

Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο ποσοστό που αναμένει ότι η Δύση θα νικούσε την Κίνα και τους συμμάχους της (38% έναντι 15%) αν ήταν ο αντίπαλος στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην περίπτωση που η Δύση θα τα έβαζε ταυτόχρονα με τη Ρωσία και την Κίνα, το ποσοστό μειώνεται. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Δύση θα νικούσε, η διαφορά είναι μικρότερη, 31% έναντι 21%.

Θα γίνει χρήση πυρηνικών όπλων στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και οι περισσότεροι Βρετανοί πιστεύουν ότι ο επόμενος πόλεμος θα είχε επίσης τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σχεδόν έξι στους 10 Βρετανούς (59%) πιστεύουν ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου του 19% που το θεωρεί «πολύ πιθανό». Αντίθετα, μόνο το 24% το θεωρεί απίθανο, συμπεριλαμβανομένου μόλις του 6% που το θεωρεί πολύ απίθανο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button