Διεθνή επικαιρότητα

Βρετανία: Νέο ρεκόρ μεταναστών που διέσχισαν τη Μάγχη μέσα στο 2024 – Ξεπέρασαν τους 4.600

Πάνω από 4.600 αιτούντες άσυλο έχουν φθάσει στη Βρετανία σε μικρά σκάφη από τις αρχές του 2024, αριθμός-ρεκόρ για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους που προκαλεί νέο πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών έδειξαν σήμερα, Τετάρτη 27/3, ότι 4.644 άνθρωποι εντοπίστηκαν να διαπλέουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη έως τις 26 Μαρτίου φέτος.

Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 3.770 και σε 4.162 για το 2022, το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ.

Ο Σούνακ ελπίζει ότι το σχέδιο-ναυαρχίδα για απέλαση στη Ρουάντα αυτών που φθάνουν παράτυπα στη Βρετανία θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους επιλέγουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης.

«Ο απαράδεκτος αριθμός ανθρώπων που συνεχίζουν να διασχίζουν τη Μάγχη δείχνει ακριβώς για ποιο λόγο πρέπει να στείλουμε πτήσεις στη Ρουάντα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τη γαλλική αστυνομία, που αντιμετωπίζει αυξανόμενη βία και αναταραχή στις ακτές της καθώς εργάζονται ακούραστα για να αποτρέψουν αυτά τα επικίνδυνα, παράτυπα και μη απαραίτητα ταξίδια».

Ο συνολικός ετήσιος αριθμός μειώθηκε κατά 36% πέρυσι από τον συνολικό αριθμό-ρεκόρ του 2022, κάτι που οδήγησε τον Σούνακ να δηλώσει ότι η κυβέρνηση αρχίζει να σημειώνει επιτυχία στο να «σταματά τα σκάφη», μια από τις βασικές του προτεραιότητες ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν φέτος.

Ωστόσο η τελευταία αυτή αύξηση θα εντείνει τις πιέσεις στον Σούνακ, του οποίου οι Συντηρητικοί συνεχίζουν να υπολείπονται του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις, με τη μετανάστευση να αποτελεί σημαντική ανησυχία για κάποιους ψηφοφόρους.

«Παρά όλα τα στοιχεία περί του αντιθέτου, ο Ρίσι Σούνακ συνεχίζει να λέει στον βρετανικό λαό ότι οι αφίξεις με μικρά σκάφη μειώνονται και η υπόσχεσή του να σταματήσει τα πλεούμενα είναι στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο Στίβεν Κίνοκ, εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα μετανάστευσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button