ΕνημέρωσηΟικονομία

«Παράθυρο» για νέες αυξήσεις στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού

«Παράθυρο» για νέες αυξήσεις στην τιμή του χυμού πορτοκαλιού αφήνει το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για τον Μάρτιο του 2024.

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, οι ανησυχίες της αγοράς στο θέμα της προσφοράς αναμένεται να παραμείνουν, καθώς επανεμφανίστηκαν προβλήματα στις καλλιέργειες της Ν. Ευρώπης, όπως το «πρασίνισμα» του καρπού.

Παράλληλα με τις καιρικές συνθήκες, τα προβλήματα αυτά δύναται να ευνοήσουν πιθανά την τιμή στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ή τουλάχιστον τη διατήρησή τους σε σχετικά υψηλό επίπεδο.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο χυμός πορτοκαλιού έχει καταγράψει αύξηση 229,71%, ενώ από την αρχή του έτους σημειώθηκε αύξηση 10,60%.

Η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού για το 2023/24, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναθεωρήθηκε ελαφρά ανοδικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά για τις ΗΠΑ εκτιμάται στα 66,75 εκατ. κουτιά (+200.000 κουτιά σε σχέση με την πρόβλεψη Φεβρουαρίου), για τη Φλόριντα διατηρήθηκε αμετάβλητη σε 19,80 εκατ. κουτιά, ενώ για την Καλιφόρνια ενισχύθηκε ελαφρά σε 46,00 εκατ. κουτιά (+200.000 κουτιά). Παράλληλα, η εκτίμηση για τη βραζιλιάνικη παραγωγή διατηρήθηκε αμετάβλητη σε 307,2 εκατ. κουτιά.

Από την παραπάνω ανάλυση, αποτυπώνεται ότι οι ελαφρά ενισχυμένες παραγωγικές προοπτικές πορτοκαλιών δύναται να μειώσουν την τιμή του χυμού.

Αυτό φαίνεται να απασχολεί την αγορά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή ύπαρξη πτωτικών πιέσεων στην τιμή των ΣΜΕ και τους διαχειριστές να ενισχύουν τις θέσεις πώλησης σε υψηλό 6 εβδομάδων, λαμβάνοντας υπόψη και την περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση ως απότοκο της υψηλής τιμής του.

To άρθρο «Παράθυρο» για νέες αυξήσεις στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button