Διεθνή επικαιρότητα

Απάντηση Ακάρ σε Μητσοτάκη: Να μοιραστεί ο πλούτος του Αιγαίου

Τη δική του απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Φόρουμ των Δελφών έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επαναφέροντας την προκλητική θέση περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Ο κ. Ακάρ ρωτήθηκε για πολλά θέματα, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επέκταση του μορατόριουμ – από Μάιο ως Οκτώβριο -, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα για αμφιταλαντεύσεις, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός και τόνισε ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματα «της Τουρκίας και των Κυπρίων αδερφών μας» στην Κύπρο.

«Τώρα βέβαια οι εκλογές έχουν σίγουρα επιρροή. Ωστόσο, συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με τον Υπουργό Άμυνας της αξιότιμης ομολόγου μας Ελλάδας. Εκεί έγινε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, φυσικά είναι πηγή θλίψης για εμάς. Εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στους ομολόγους μας. Είχαμε εδώ έναν σεισμό μεγάλης κλίμακας και μας έδειξαν την απαραίτητη ευγένεια συλλυπούμενοι. Σαν συνέχεια, ήρθαν στο Χατάι. Βρεθήκαμε εκεί, μιλήσαμε, ανταλλάξαμε πληροφορίες.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα μεταξύ μας θέματα. Επιθυμία μας, όπως λέγαμε πάντα, είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο.

Να συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό. Έχουμε ένα moratorium που εφαρμόστηκε το 1988. Αυτό σημαίνει: Μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, ας μην προβαίνουμε σε ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες, ας μην επηρεάζουμε αρνητικά τον τουρισμό.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button