ΕνημέρωσηΠολιτική

Βουλγαρία: Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων συναντήθηκε με τον πτέραρχο Λαβίν του ΝΑΤΟ

Η ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο μακροπρόθεσμης πολιτικής εθνικής ασφάλειας και άμυνας, δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας ναύαρχος Εμίλ Εφθίμοφ κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης του Τύπου με τον ανώτατο διοικητή της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Φιλίπ Λαβίν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σόφια, ο πτέραρχος Λαβίν πρόκειται να συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ, τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Τοντόρ Ταγκάρεφ και την επιτροπή άμυνας της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τη δυνατότητα πραγμάτωσης των σχεδίων ως προς τις ένοπλες δυνάμεις που θα πρέπει να διαθέτει η Βουλγαρία τώρα και σε δέκα χρόνια, ο ναύαρχος Εφθίμοφ δήλωσε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μακροπρόθεσμης πολιτικής εθνικής ασφάλειας και άμυνας.

“Ο πτέραρχος Λαβίν και εγώ συζητήσαμε θέματα στο πλαίσιο του συστήματος συλλογικής ασφάλειας της Συμμαχίας, ιδιαίτερα στο σημερινό επιδεινούμενο περιβάλλον ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Μιλήσαμε για την κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Βούλγαρος ναύαρχος.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένδειξη σημαντικών αλλαγών στη φύση του πολέμου και αυτό απαιτεί από τις ένοπλες δυνάμεις να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τον κατάλληλο μετασχηματισμό. Όλα αυτά αντανακλούν στον σχεδιασμό των δυνατοτήτων εθνικής άμυνας καθώς και στις δυνατότητες της Συμμαχίας”, εξήγησε ο ναύαρχος Εφθίμοφ. “Μοιράστηκα με τον πτέραρχο Λαβίν ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε από τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία στο στρατηγικό επίπεδο του αμυντικού σχεδιασμού, καθώς η διαδικασία οικοδόμησης αμυντικών δυνατοτήτων είναι αργή και απαιτεί χρόνο και πόρους”, πρόσθεσε ο Βούλγαρος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ναύαρχος Εφθίμοφ ενημέρωσε τον πτέραρχο Λαβίν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διαδικασία σχεδιασμού δυνατοτήτων και εκσυγχρονισμού. “Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ της απόκτησης των πλέον απαραίτητων δυνατοτήτων βραχυπρόθεσμα και της ανάπτυξης μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων σε όλους τους τομείς”, δήλωσε ο ναύαρχος Εφθίμοφ, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον πτέραρχο για τις προσπάθειες της χώρας του να διασφαλίσει την πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στο έδαφός της, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερη κοινή χρηματοδότηση στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών μεταφορών και διοικητικής μέριμνας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button