LifeStyle

Η πιο μακάβρια απαγωγή: Όταν έκλεψαν τη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν από το νεκροταφείο

Σαρανταέξι χρόνια πριν, στις 3 Μαρτίου του 1978, το φέρετρο του μεγάλου κωμικού ηθοποιού Τσάρλι Τσάπλιν εξαφανίστηκε από το νεκροταφείο Corsier-sur-Vevey της Ελβετίας.

Την επόμενη μέρα ανακαλύφθηκε η κλοπή της σορού του θρυλικού «Σαρλό» Τσάρλι Τσάπλιν. Το ερώτημα στο χείλη όλων ήταν «γιατί να κλέψει κάποιος ένα φέρετρο;» Και «γιατί να κλέψει την σορό του Τσάρλι Τσάπλιν;».

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται δύο άνδρες αποφάσισαν να τον… κλέψουν από την τελευταία του κατοικία για να ζητήσουν λύτρα!

Τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου του 1978, δύο μαυροντυμένοι άντρες περιφέρονται στο νεκροταφείο του χωριού Corsier-sur-Vevey στην Ελβετία. Ένας μεγαλοπρεπής πέτρινος τάφος ξεχώριζε σε σχέση με τους άλλους.

Τον πλησίασαν και είδαν ότι ανήκε στον μεγάλο κωμικό, Τσάρλι Τσάπλιν, που είχε πεθάνει τα Χριστούγεννα του 1977, σε ηλικία 88 ετών.

Ξέθαψαν το φέρετρο, το φόρτωσαν στο φορτηγάκι τους και το μετέφεραν στα ανατολικά της Λίμνης της Γενεύης. Το έκρυψαν σε ένα χωράφι με καλαμπόκι.

Η εξαφάνιση του φέρετρου έδωσε τροφή για πλήθος σεναρίων.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν πολλές. Η μία πιο εξεζητημένη από την άλλη.

Κάποιοι είπαν ότι το φέρετρο κλάπηκε από θαυμαστές του διάσημου αστέρα της εποχής του βωβού κινηματογράφου που ήθελαν να πραγματοποιήσουν την υποτιθέμενη τελευταία επιθυμία του, να ταφεί στην Αγγλία.

Άλλοι έλεγαν ότι ο Τσάπλιν ήταν Εβραίος και οι κάτοικοι του χωριού δεν δέχονταν να ταφεί σε ένα χριστιανικό νεκροταφείο.

Και η τρίτη εκδοχή έκανε λόγο για Γερμανούς νεοναζί που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για την ταινία του Τσάπλιν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» που χλεύαζε τον Χίτλερ.

Ο πραγματικός λόγος αποκαλύφθηκε μερικές μέρες μετά, όταν οι ληστές τηλεφώνησαν στο σπίτι του Τσάπλιν και ζήτησαν λύτρα για την επιστροφή του νεκρού. Τα χρήματα που ζητούσαν ήταν 600.000 δολάρια.

Η σύζυγος του Τσάπλιν, Ούνα, αρνήθηκε κατηγορηματικά να ενδώσει στον εκβιασμό και δήλωσε: «Ο Τσάρλι θα το θεωρούσε γελοίο. Η καρδιά και το πνεύμα του είναι πάντα μαζί μας».

Οι μέρες περνούσαν και οι εκβιαστές γινόντουσαν όλο και πιο επιθετικοί. Συνέχισαν να τηλεφωνούν και έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν μέχρι και τα παιδιά του Τσάπλιν. Στη συνέχεια άρχισαν τα «παζάρια» και μείωσαν τα λύτρα σε 250.000 δολάρια.

Η οικογένεια Τσάπλιν απευθύνθηκε στην αστυνομία και άρχισε το ανθρωποκυνηγητό.

Παρακολουθούσαν όλα τα τηλέφωνα της περιοχής σύμφωνα με το History Channel.

Τελικά, συνέλαβαν δύο άντρες, τον 24χρονο Πολωνό, Ρόμαν Βάρντας και τον 38χρονο Βούλγαρο, Γκάντσο Γκάνεβ που οδήγησαν την αστυνομία στο χωράφι όπου είχαν θάψει το φέρετρο.

Ο Βάρντας ήταν ως νεαρός Πολωνός πρόσφυγας και μηχανικός αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον Guardian. Υποστήριξε στο δικαστήριο ότι συμμετείχε στη ληστεία επειδή, όπως και ο Γκάνεβ, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε ανάγκη τα χρήματα.

«Ως αποτέλεσμα, αποφάσισα να κρύψω το σώμα του Τσάρλι Τσάπλιν και να λύσω τα οικονομικά προβλήματά μου», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Βάρντας είπε στο δικαστήριο ότι είχε ζητήσει από τον φίλο του Γκάνεβ να τον βοηθήσει στην κλοπή.

Οι δράστες καταδικάστηκαν για διατάραξη νεκρού και απόπειρα εκβιασμού. Ο Βάρντας καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια σκληρής εργασίας και ο Γκάνεβ καταδικάστηκε σε ποινή 18 μηνών με αναστολή, σύμφωνα με τον Guardian.

Μάλιστα ο Γκάνεβ, είπε στο δικαστήριο ότι είχε φυλακιστεί στη Βουλγαρία αφού προσπάθησε να διαφύγει στην Τουρκία, «αλλά κατάφερε τελικά να διαφύγει στη Δύση, βρίσκοντας δουλειά ως μηχανικός αυτοκινήτων στη Λωζάνη».

Χρόνια αργότερα, το 2014, η κλοπή της σορού του Τσάρλι Τσάπλιν λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατό του τα Χριστούγεννα του 1977 έγινε ταινία με τίτλο «The Price of Fame» (Το τίμημα της Δόξας) με πρωταγωνιστή τον Βέλγο ηθοποιό και κωμικό Μπενουά Πελβούρντ.

Όπως αναφέρθηκε από τον Independent εκείνη τη χρονιά, ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν, Γιουτζήν Τσάπλιν και η εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, Ντολόρες εμφανίστηκαν στην ταινία.

Το μόνο που έμενε ήταν να επιστρέψουν το φέρετρο στον τάφο του. Μία φαινομενικά εύκολη αποστολή, αφού είχαν συλλάβει τους δράστες. Όμως ο Βάρντας και ο Γκάνεβ δεν θυμόντουσαν πού είχαν θάψει το φέρετρο.

Οι έρευνες της αστυνομίας τελικά απέδωσαν καρπούς και ο Τσάπλιν βρέθηκε στις 18 Μαΐου του 1978.

Ο Γιουτζήν Τσάπλιν, μιλώντας στον Independent εκείνη την εποχή, διηγήθηκε πώς η οικογένειά του έμαθε για πρώτη φορά ότι το φέρετρο του Τσάρλι είχε κλαπεί.

«Λάβαμε ένα τηλεφώνημα από την αστυνομία και μας είπαν, κοιτάξτε, κάποιος έσκαψε τον τάφο», είπε. «Το φέρετρο έφυγε. Ήταν ένα φρικτό πράγμα αυτό που συνέβη – ειδικά στην Ελβετία όπου όλα είναι τόσο ήσυχα».

Η σύζυγος ενός από τους ληστές έγραψε κάποτε στην γυναίκα του Τσάρλι Τσάπλιν για να ζητήσει συγχώρεση για τις πράξεις του συζύγου της, θυμάται ο Γιουτζήν Τσάπλιν:

«Η μητέρα μου της απάντησε λέγοντας: “Κοίτα, δεν έχω τίποτα ειδικά εναντίον σου και όλα συγχωρούνται”».

Το φέρετρο θάφτηκε ξανά στην αρχική του θέση στο Corsier-sur-Vevey, όπου και παραμένει. Απλά ο πέτρινος τάφος αντικαταστάθηκε με τσιμέντιο, για παν ενδεχόμενο…

Πληροφορίες από Independent

To άρθρο Η πιο μακάβρια απαγωγή: Όταν έκλεψαν τη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν από το νεκροταφείο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button