ΕνημέρωσηΟικονομία

Το ορόσημο των ευρωεκλογών, ο μηχανισμός που θέλει να φτιάξει ο Στέφανος, η διπλή τραγωδία των Τεμπών, ο manager που έχει εθισμό στα deals και το κύμα αυξήσεων στα telecoms

Ορόσημο οι ευρωεκλογές

Το συνέδριο – θρίλερ του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι οι ευρωεκλογές είναι το κρίσιμο ορόσημο για όλες τις πλευρές. Τον Στέφανο Κασσελάκη που δεν πήρε λευκή επιταγή, τον πόλο υπό την Όλγα Γεροβασίλη που είναι απέναντι του, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα που μετά την δεινή ήττα που υπέστη με την ακύρωση των εκλογών που ζήτησε, διαμηνύει ότι «όλοι και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος». Το πιο μεγάλο στοίχημα όμως είναι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει ότι στις κάλπες του Ιουνίου θα παιχτούν όλα για όλα.

Μηχανισμός

Αποφασισμένος να συγκροτήσει έναν δικό του κομματικό μηχανισμό που θα υψώσει τείχος γύρω του εάν αμφισβητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο ίδιος παραδέχθηκε από το βήμα του συνεδρίου ότι τον αμφισβήτησε ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η Όλγα Γεροβασίλη που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την ηγεσία όταν πήγαιναν για εσωκομματικές εκλογές, τα στελέχη που την στήριξαν. Γι’ αυτό και θέλει να είναι έτοιμος για όλα. Και πρώτα από όλα να προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα ώστε να μην εξαρτάται από τον μηχανισμό του Νίκου Παππά, του Χρήστου Σπίρτζη και άλλων. Στόχος του είναι να πάρει σάρκα και οστά  η αδιαμεσολάβητη σχέση που θέλει να έχει με τα μέλη του  ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωινός καφές στην Κουμουνδούρου

Το πρώτο βήμα θα είναι η καθιέρωση ενός πρωινού καφέ. Θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το Εκτελεστικό Γραφείο που ήταν πρόταση των Παππά, Φάμελλου και Τσίπρα και ψηφίστηκε πακέτο με την ακύρωση των εκλογών. Στο Εκτελεστικό Γραφείο θα συμμετέχουν πρόσωπα πέρα από το στενό περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρωινός καφές όμως θα αποτελείται από πρόσωπα της δικής του επιλογής και θα προσκαλούνται και άτομα που θα τους ζητηθεί να εξηγήσουν κάποια θέματα, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της διαμόρφωση της στρατηγικής. Πολλοί δεν θα δουν με καλό μάτι τον πρωινό καφέ του Στέφανου, αλλά δεν θα κάνει πίσω, όπως λένε βουλευτές που είναι κοντά του.

Τα «γραφεία του προέδρου»

Μία από τις σκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη είναι παράλληλα με τις τοπικές κομματικές οργανώσεις (που δεν τις ελέγχει) να λειτουργεί στην  περιφέρεια και το «γραφείο του προέδρου», στη Θεσσαλονίκη, στην Θεσσαλία, στην Κρήτη κλπ. Όταν πήγε να λειτουργήσει ένα τέτοιο γραφείο στη Θεσσαλονίκη, υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιους τοπικούς βουλευτές. Αλλά όπως είπε και ο ίδιος στο συνέδριο δεν μπορεί ο πρόεδρος να μην μπορεί να κάνει ούτε ένα ερωτηματολόγιο προς τα μέλη, θέλει να έχει λυμένα τα χέρια. Από το ερωτηματολόγιο ξεκίνησε η τελευταία κρίση. Όταν ρώτησε τα μέλη αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς την κεντροαριστερά, να αλλάξει το όνομα του, το λογότυπο κλπ. Οι διαφωνούντες αντέτειναν ότι δεν συζητιούνται έτσι ταυτοτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερωτηματολόγιο με τις απαντήσεις μαζί αγνοείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη σαφώς και θα είναι διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε μέχρι τώρα. Εάν τον αφήσουν να πάρει τις πρωτοβουλίες που θέλει.

Democrat vs ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοκρατικό κόμμα, στο πρότυπο των Δημοκρατικών των ΗΠΑ. Όταν το είπε πρώτη φορά δέχθηκε δριμεία κριτική από αρκετά στελέχη. Επανήλθε στον όρο «πατριωτική αριστερά». Σε ομιλία του, στη Λέσχη της Κηφισιάς επανέλαβε ότι ο ίδιος αισθάνεται democrat (δημοκρατικός) και πιο συγκεκριμένα democrat progressive, δημοκρατικός προοδευτικός. Με σκληρή θέση για τα εθνικά.  Επανέλαβε τον θαυμασμό του για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι το πρότυπο του. Απάντησε και σε ερώτηση πως γνώριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο έχει γράψει υμνητικά άρθρα στον Εθνικό Κήρυκα. Ήταν στη Νέα Υόρκη, παρακολούθησε μια ομιλία του και προσφέρθηκε μετά να τον πάει με το αυτοκίνητο του στο ξενοδοχείο του, όπως είπε. Ήταν το 2012.

Νεοσοσιαλιστής δήλωσε και στο LSE.

Τόσα πολλά «εγώ»!

Με πάθος παρακολουθούσε ο Τάιλερ Μακμπέθ τα τεκταινόμενα του συνεδρίου δείχνοντας τον θαυμασμό του και τον ενθουσιασμό του για τον σύζυγο του πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά που ανεβοκατέβαινε στην εξέδρα για να μιλήσει, να πετάξει μια φράση, παραπέμποντας σε reality την διαδικασία. Παρακολούθησε και τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Του μετέφραζαν τα βασικά αλλά εισέπραττε και το κλίμα της έντασης. «Τέτοια σύγκρουση δεν είδα ποτέ ξανά, τόσα πολλά «εγώ να συγκρούονται» φέρεται να είπε σε συνομιλητές του. Κάποιος σχολίασε ότι και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στα «εγώ» δύο υπερηλίκων, του Τραμπ και του Μπάϊντεν. «Εδώ δεν είναι δύο τα «εγώ» που συγκρούονται, είναι 20» απάντησε. «Είναι ελληνικό το φαινόμενο». Πάντως, θεωρεί ότι τα δύσκολα τους δυναμώνουν και ο σύζυγος του θα γίνει μια μέρα πρωθυπουργός.

Νέα Αριστερά

Η τάξη που σκέπτεται να βάλει ο Κασσελάκης στο κόμμα θα αγγίξει και την «Νέα Αριστερά». Αφορά αποσπασμένους που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν συνέχισαν να έχουν οι 11 βουλευτές που έφυγαν. Εάν κάποιοι αποσπασμένοι στη «Νέα Αριστερά» ανήκουν  στον αριθμό που δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι θα τους πάρει πίσω.

Ζαγοράκης εκτός

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης δεν θα είναι , ξανά υποψήφιος. Του το ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος. Επικαλέστηκε την ανάγκη ανανέωσης. Πικράθηκε ο Ζαγοράκης αλλά αποχωρεί μετά από δυο θητείες στην ευρωβουλή και με ένα έργο για το οποίο δεν μάθαμε και πολλά.

Η διπλή τραγωδία των Τεμπών

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών με τα 57 θύματα και κανένας δε γνωρίζει πότε θα εκδοθεί επίσημο πόρισμα, αν έχει ξεκινήσει η σύνταξη ενός τέτοιου πορίσματος. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως στις αρχές Μαρτίου θα εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής της Βουλής η οποία δεν οδηγήθηκε και κάπου! Η αρμόδια αρχή διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) δε γνωρίζουμε αν προχωρά στη σύνταξη πορίσματος. Ο ΟΣΕ, όπως είπαν χθες και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν από οικογένειες θυμάτων, εξέδωσε πόρισμα μιας σελίδας που περιέχει και λάθη στην ακολουθία των γεγονότων της 28ης Φεβρουαρίου 2023!

Η Hellenic Train έβγαλε ένα εσωτερικό πόρισμα 20 σελίδων που αναφέρει πως ουδεμία ευθύνη είχε η εταιρεία. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΕ) έβγαλε πόρισμα 23 σελίδων που δέχεται τη λάθος ακολουθία γεγονότων του ΟΣΕ (!) και εξετάζει μόνο το τυπικό σκέλος της υπόθεσης. Η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που όρισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά το δυστύχημα παράδωσε ένα πόρισμα 238 σελίδων με ελλιπή στοιχεία γιατί δεν είχαν και χρόνο. Οι πραγματογνώμονες της εισαγγελίας ήταν αυτοί που με ένα πόρισμα 258 σελίδων «έχουν κάνει εξαιρετικά δουλειά» ακόμα και αν οι συγγενείς των θυμάτων διαφωνούν σε όσα αναφέρουν για τη φωτιά που προκλήθηκε κατά τη σύγκρουση.

Το πόρισμα από τους εμπειρογνώμονες των οικογενειών

Σήμερα θα κατατεθεί στον ανακριτή το πόρισμα των 92 σελίδων που ετοίμασε η πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που προσέλαβαν οικογένειες θυμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η νομική τους υποστήριξη. Χθες (26.2.2024), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τα μέλη της επιτροπής είπαν αρκετά ανησυχητικά πράγματα για τη σημερινή κατάσταση (για την ακρίβεια, κατάντια!) του σιδηροδρόμου.

Και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ένα χρόνο μετά την τραγωδία δεν υπάρχει ουσιαστική συζήτηση για το σιδηρόδρομο στη χώρα μας, τομέα στον οποίο επενδύει ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμα και γειτονικές βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην αναβάθμιση του δικτύου τους. Εμείς;

Πως εξηγείται η αδιαφορία για το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα;

Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί τον τελευταίο χρόνο δεν ξεκίνησε κάποια σοβαρή συζήτηση για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Γιατί πέρασαν τόσες δεκαετίες, δαπανήθηκαν τόσα δισεκατομμύρια (γύρω στα 15 δισ.) χωρίς να έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε το λιμάνι της Πάτρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο; Κάτι που είχε πετύχει ο Χαρίλαος Τρικούπης 130 – 140 χρόνια νωρίτερα;

Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει ισχυρή ιδιωτική σιδηροδρομική αγορά που να ασκήσει πιέσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση. Και γιατί δεν υπάρχει ισχυρή σιδηροδρομική αγορά; Γιατί έχουμε καταφέρει να μη συνδέουμε τα λιμάνια με το δίκτυο του σιδηροδρόμου, να μη διαθέτουμε επαρκές δίκτυο μεταφοράς εμπορευμάτων, κ.ο.κ. ΜΙΑ εταιρεία, η Hellenic Train, χρησιμοποιεί το φτωχό, τεχνολογικά καθυστερημένο, δίκτυο αρκούμενη στις παχυλές κρατικές επιδοτήσεις.

Quiz: Ο άνθρωπος που ζει για τα deals

Για ποιον επικεφαλής ισχυρής εισηγμένης επιχείρησης λένε πως «ο άνθρωπος ζει για τα deals!»; Πως δεν υπάρχει ώρα και στιγμή που να μην αναζητά τρόπους και κεφάλαια για να προχωρήσει σε ένα νέο deal. Πως δεν κάθεται «ούτε στιγμή στα αυγά του»! Και αν παρακολουθήσουμε προσεκτικά τις κινήσεις των τελευταίων ετών θα διαπιστώσουμε πως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως είναι αεικίνητος. Και πως σύντομα θα επιβεβαιωθούν όσοι επιμένουν (παρά τις διαψεύσεις) πως ετοιμάζει ένα ακόμα πολύ μεγάλο deal.

Έρχονται αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες

Η Vodafone Ελλάδας, με αυξήσεις μέχρι 6 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας, ξεκίνησε το χορό των φουσκωμένων τιμολογίων στις τηλεπικοινωνίες. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές. Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και στη σταθερή τηλεφωνία όπου, για παράδειγμα, αρχίζουν να λήγουν οι διετείς συμβάσεις οπτικής ίνας με επιδότηση από το δημόσιο.

Με το που λήγουν αυτές οι συμβάσεις οι πελάτες που έχουν οπτική ίνα στο σπίτι θα δουν αυξήσεις που ξεκινούν από τα 10 ευρώ ανάλογα με την ταχύτητα που έχουν επιλέξει. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο αναταραχής για τον κλάδο εξαιτίας και της φημολογίας για πώληση της Nova, τους όρκους της διοίκησης της Vodafone Ελλάδος πως αυτοί δεν πωλούνται, των σχεδιασμών της ΔΕΗ, κ.ο.κ. Ενδιαφέροντες καιροί, με λίγο παραπάνω κόστος!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button