Διεθνή επικαιρότητα

Γάζα: Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Τουλάχιστον 25 νεκροί στη Νουσέιρατ

Η ισραηλινή επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζεται ακατάπαυστα, ενώ οι μεσολαβητές -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- περιμένουν τις απαντήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση που υπέβαλαν για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χαμάς ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς χθες σε διάφορους τομείς, ιδίως στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, συμπεριλαμβανομένης της Νουσέιρατ.

Τουλάχιστον 25 μέλη της οικογένειας Ταμπατίμπι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε χθες τα ξημερώματα η εξαώροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν στη συνοικία Νταράζ, στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με συγγενή. Τον Μάρτιο, είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό άλλα 35 μέλη της ίδιας οικογένειας, που είχαν συγκεντρωθεί για το δείπνο την πρώτη εβδομάδα του ραμαζανιού.

«Η Νουσέιρατ βομβαρδιζόταν όλη νύχτα. Δεν υπάρχει παρά φωτιά και καταστροφή, μάρτυρες κείτονται στους δρόμους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ αρ Ραΐς, 61 ετών. «Φύγαμε το πρωί και δεν είχαμε πουθενά να πάμε. Αυτή είναι η έκτη φορά που εκτοπιζόμαστε. Η Γάζα έχει γίνει αβίωτη», πρόσθεσε.

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού που θα φέρει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μοιάζουν να κάνουν σημειωτόν, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο.

Στη Δυτική Όχθη, εξαφάνιση έφηβου ισραηλινού βοσκού πυροδότησε βίαια επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, έποικοι και Παλαιστίνιοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας από αυτούς τους τελευταίους και να τραυματιστούν άλλοι 18, περίπου οι μισοί από σφαίρες.

Κίνδυνος λιμού

Τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν πως ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που παίρνουν άδεια και εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφει πλέον αλλεπάλληλα ρεκόρ.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες πως άνοιξε νέο σημείο διέλευσης στον βορρά, που σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης είναι κοντά στην ισραηλινή κοινότητα Ζικίμ, όχι μακριά από το Έρετς, άλλη σημείο διέλευσης, που συνεχίζει να είναι κλειστό.

Εδώ και μήνες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ, πίεζαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανοίξει διαδρομές για να αυξηθεί η ποσότητα των τροφίμων που φθάνει ειδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι πιο οξυμένη.

«Η αύξηση της βοήθειας δεν είναι ακόμη αισθητή», τόνισε από την πλευρά του μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Η βοήθεια χρειάζεται να φθάσει με ασφάλεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», επέμεινε, καλώντας το Ισραήλ να προχωρήσει στην «άρση» των περιορισμών στο προσωπικό της υπηρεσίας του ώστε να μπορέσει να εργαστεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα πρόθυρα λιμού σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button