Διεθνή επικαιρότητα

Η OpenAI δημοσιοποίησε τα email του Ίλον Μασκ μετά τη μήνυση σε βάρος της

Στην αντεπίθεση πέρασε η ΟpenAI μετά την μήνυση του Ίλον Μασκ κατά του ChatGPT την περασμένη εβδομάδα με την οποία την κατηγορούσε ότι κυνηγά το κέρδος και ξεφεύγει από την αποστολή της.

Η OpenAI έδωσε στη δημοσιότητα αρκετά από τα emails του Μασκ από τις πρώτες ημέρες της εταιρείας, τα οποία φαίνεται να δείχνουν ότι ο Μασκ αναγνώριζε ότι η OpenAI έπρεπε να βγάλει ένα σωρό χρήματα για να χρηματοδοτήσει τους απίστευτους υπολογιστικούς πόρους που χρειάζονταν για να τροφοδοτήσει τις φιλοδοξίες του για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τμήματα των οποίων έχουν διαγραφεί, ο Μασκ υποστηρίζει ότι η εταιρεία δεν είχε ουσιαστικά καμία πιθανότητα να δημιουργήσει μια επιτυχημένη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης μόνο με την συγκέντρωση πόρων και ότι η εταιρεία έπρεπε να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων για να επιβιώσει.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2015 προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν, ο Μασκ, συνιδρυτής της OpenAI, δήλωσε ότι η εταιρεία χρειαζόταν να συγκεντρώσει πολύ περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να «αποφύγει να ακούγεται απελπιστική». Ο Μασκ πρότεινε δέσμευση χρηματοδότησης ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και υποσχέθηκε ότι θα κάλυπτε το ποσό που δεν συγκεντρωνόταν.

Το OpenAI σε ανάρτηση στο blog του το βράδυ της Τρίτης ανέφερε ότι ο Μασκ δεν τήρησε ποτέ την υπόσχεσή του, να δεσμεύσει 45 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το OpenAI, ενώ άλλοι δωρητές συγκέντρωσαν 90 εκατομμύρια δολάρια. Οι δικηγόροι του Μασκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του OpenAI.

Ο Μασκ, σε ένα email της 1ης Φεβρουαρίου 2018, ενημέρωσε τα στελέχη της εταιρείας ότι ο μόνος δρόμος για την OpenAI ήταν να την αγοράσει η Tesla, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του. Η εταιρεία αρνήθηκε και ο Μασκ αποχώρησε από την OpenAI αργότερα τον ίδιο χρόνο.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Musk έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Άλτμαν και σε άλλα στελέχη ότι το OpenAI δεν θα ήταν σχετικό «χωρίς μια δραματική αλλαγή στην εκτέλεση και τους πόρους».

«Αυτό χρειάζεται δισεκατομμύρια ετησίως αμέσως ή ξεχάστε το», έστειλε ο Μασκ με email. «Ελπίζω πραγματικά να κάνω λάθος».

Τα στελέχη της OpenAI συμφώνησαν. Το 2019, δημιούργησαν την OpenAI LP, μια κερδοσκοπική οντότητα που υπάρχει μέσα στη δομή της ευρύτερης εταιρείας. Αυτή η κερδοσκοπική εταιρεία έκανε την OpenAI να έχει αποτίμηση 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε λίγα μόλις χρόνια – και ο Άλτμαν πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ως ο εγκέφαλος πίσω από αυτό το σχέδιο και το κλειδί για την επιτυχία της εταιρείας.
Από τότε η Microsoft έχει δεσμευτεί για ποσό 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στενή συνεργασία με την OpenAI.

Η μήνυση του Μασκ, η οποία κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι η εταιρεία και η συνεργασία της με τη Microsoft παραβίασαν το ιδρυτικό καταστατικό της OpenAI, γεγονός που συνιστά παραβίαση της σύμβασης. Ο Μασκ ζητάει να γίνει δίκη με ενόρκους και η εταιρεία, ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής Γκρεγκ Μπρόκμαν να επιστρέψουν τα κέρδη που έλαβαν από την επιχείρηση.

Η OpenAI ιδρύθηκε για να ελέγξει αυτό που οι ιδρυτές πίστευαν ότι είναι μια σοβαρή απειλή που η AGI (τεχνητή γεννητική νοημοσύνη), αποτελούσε για την ανθρωπότητα. Η εταιρεία δημιούργησε ένα συμβούλιο επιτηρητών για να ελέγχει κάθε προϊόν, ενώ ο κώδικας των προϊόντων της δημοσιοποιήθηκε.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανάρτησή της στο ιστολόγιό της ότι δεν έχει αποκλίνει από την αποστολή της και ότι θα προχωρήσει στην απόρριψη όλων των ισχυρισμών του Μασκ. Ακόμη τόνισε ότι η τεχνολογία της είναι ευρέως διαθέσιμη και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων, καθώς και ότι η εταιρεία συνεχίζει να δεσμεύεται για την ασφάλεια των προϊόντων της.

«Είμαστε λυπημένοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο με κάποιον τον οποίο έχουμε θαυμάσει βαθιά, κάποιον που μας ενέπνευσε να στοχεύσουμε ψηλότερα, στη συνέχεια μας είπε ότι θα αποτύχουμε, ξεκίνησε έναν ανταγωνιστή και στη συνέχεια μας μήνυσε όταν αρχίσαμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την αποστολή της OpenAI χωρίς αυτόν», ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτησή της στο blog της.

OpenAI publishes Elon Musk’s emails. ‘We’re sad that it’s come to this’

David Goldman, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button