ΕνημέρωσηΟικονομία

Άλλο ένα παράθυρο φοροδιαφυγής κλείνει – τι αλλάζουν οι κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα παράθυρα φοροδιαφυγής με την ΑΑΔΕ να προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Την φορά αυτή μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο με τις «κλειδωμένες» – προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ μέσα από τις οποίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν θα μπορούν να «φουσκώνουν» τις δαπάνες και να κρύβουν τα εισοδήματά τους.

Έτσι λοιπόν από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα έσοδα και τα έξοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα εμφανίζονται στις δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι προσυμπληρωμένες (από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ) και θα στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα των myDATA.

Παράλληλα από εφέτος όπως έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, για πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα υποβληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόχρεοι δεν προβούν σε καμία απολύτως ενέργεια.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα επεκταθούν σταδιακά σε όλες τις πηγές εισοδήματος καθώς και στην ακίνητη περιουσία ενώ ήδη υποβάλλονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY οι δηλώσεις Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων και συγκεκριμένες περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Σύμφωνα με νέο καθεστώς που τίθεται σε εφαρμογή στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024 δεν θα μπορούν να εμφανίσουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από αυτά που έχει προσυμπληρώσει η Εφορία με βάση τα δεδομένα στα myDATA.

Ειδικά στη πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου δίνεται περιθώριο διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών αλλά σε ποσοστό έως 30% σε σχέση με αυτά που αυτά που υπάρχουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ με το όριο περιορίζεται σε βάθος χρόνου έως να μηδενιστεί.

Όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη η προσυμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης ΦΠΑ είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσεις και γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τους υπόχρεους για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.

Κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%, η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων και η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Επίσης επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

Για την ευχερέστερη κατανόηση της προ συμπλήρωσης της δήλωσης ΦΠΑ ανά φορολογική περίοδο και τον εντοπισμό τυχόν ασυμφωνιών με τα δεδομένα που τηρούν οι επιχειρήσεις, η πλατφόρμα myDATA παρέχει πλέον τη δυνατότητα άντλησης αρχείων για κάθε φορολογική περίοδο, όπου καταγράφονται, ανά διαβιβαζόμενο παραστατικό, οι αξίες που προσυμπληρώνονται για αυτό στους κωδικούς εκροών και εισροών. Η νέα υπηρεσία της πλατφόρμας myDATA ονομάζεται «Ανάλυση για Προσυμπλήρωση ΦΠΑ».

To άρθρο Άλλο ένα παράθυρο φοροδιαφυγής κλείνει – τι αλλάζουν οι κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button