Διεθνή επικαιρότητα

Θα μπορούσε το Apple Vision Pro να χρηματοδοτήσει τη συνταξιοδότηση κάποιου;

Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Τον Ιούλιο του 2007, κυκλοφόρησε ένα από τα πιο καυτά τεχνολογικά προϊοντα: το αρχικό iPhone – με 4 GB αποθηκευτικού χώρου. Κόστιζε 499 δολ. Όσοι το άνοιξαν και το χρησιμοποίησαν θα πρέπει να έχουν μετανοιώσει. Και αυτό γιατί σχεδόν ακριβώς 16 χρόνια αργότερα ένα πρωτότυπο, αχρησιμοποίητο iPhone με 4 GB αποθηκευτικού χώρου πωλήθηκε σε δημοπρασία για 190.373 δολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, 17 χρόνια μετά, υπαρχει μια ευκαιρία για λύτρωση; Θα μπορούσε η πιο πρόσφατη πρώτης γενιάς συσκευή της Apple – το Vision Pro – που κυκλοφόρησε τη προηγούμενη εβδομάδα, να συναγωνιστεί σε αξία αυτό το πρωτότυπο iPhone; Αν αγόραζε κανείς ένα Vision Pro σήμερα και το άφηνε στο κουτί για 20 χρόνια, θα μπορούσε να το δημοπρατήσει για έξι ψηφία, δίνοντας στα χρόνια συνταξιοδότησής του ένα ωραίο και οικονομικό μαξιλάρι;

Το iPhone ως επενδυτικό όχημα

Στις 16 Ιουλίου 2023, το αρχικό iPhone 4 GB καινούργιο στο κουτί του, πουλήθηκε σε δημοπρασία που διοργανώθηκε από την LCG Auctions για το εντυπωσιακό ποσό των 190.372,80 δολ. Υπήρχαν 28 προσφορές για τη συσκευή και η αρχική προσφορά ήταν ένα το ποσό των 10.000 δολ. Πριν από αυτή τη δημοπρασία, η υψηλότερη γνωστή τιμή που καταβλήθηκε για ένα πρωτότυπο iPhone (έκδοση 8 GB) ήταν 63.356,40 δολ. Όχι και άσχημα – αλλά όχι εξαψήφια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να βάλουμε σε προοπτική την πρόσφατη τιμή δημοπρασίας των 190.373 δολ, αυτή είναι μια απόδοση άνω του 38.000% σε μόλις 16 χρόνια. Η πραγματική τιμή της μετοχής της Apple αυξήθηκε λίγο περισσότερο από 4.300% κατά την ίδια περίοδο και το NASDAQ Composite αυξήθηκε λίγο περισσότερο από 420%.

Με άλλα λόγια, αν αγόραζε κανείς ένα αυθεντικό iPhone 4 GB το 2007 και το άφηνε στο κουτί για να το πουλήσει 16 χρόνια αργότερα, θα ήταν καλύτερη επενδυτική απόφαση από ό,τι αν ξόδευε αυτά τα 499 δολ. σε μετοχές της Apple την προηγούμενη μέρα . Αλλά πώς κατάφερε αυτό το iPhone να ξεπεράσει τις επιδόσεις της Apple και του Nasdaq;

Πρώτον, το συγκεκριμένο iPhone ήταν σχετικά σπάνιο. Όταν η Apple παρουσίασε το iPhone το 2007, κυκλοφόρησε σε μοντέλα 4 GB ή 8 GB. Ωστόσο, η Apple σύντομα ανακάλυψε ότι το μοντέλο των 8 GB ήταν πολύ πιο δημοφιλές από αυτο των 4 GB, και έτσι γρήγορα διέκοψε την παραγωγή του μικρότερου μοντέλου. Αυτό σημαίνει ότι τα iPhone 4 GB ήταν στην αγορά μόνο για λίγους μήνες. Όσο πιο σπάνιο είναι ένα συλλεκτικό υλικό, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται – είναι απλώς μια περίπτωση προσφοράς έναντι ζήτησης. Δεύτερον, αυτό το κουτί του iPhone ήταν κλειστό. Στην αγορά των συλλεκτών, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για παιχνίδια ή ηλεκτρονικά είδη, τα μη ανοιγμένα αντικείμενα έχουν σημαντικά υψηλότερες τιμές από τα ανοιγμένα αντίστοιχα τους.

Η αξία των συλλεκτικών αντικειμένων δεν εξαρτάται μόνο από την σπανιότητα

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχουν πολλά αχρησιμοποίητα τηλέφωνα Android με 4 GB αποθηκευτικού χώρου αυτα τα τελευταία χρόνια που ομως δεν φέρνουν εξαψήφια νούμερα σε δημοπρασία. Τι κάνει λοιπόν ξεχωριστό το iPhone ;

Σε αντίθεση με άλλα smartphones, το αρχικό iPhone ήταν ένα από τα καθοριστικά προϊόντα στην ιστορία της τεχνολογίας, όπως το αρχικό Walkman ή ο πρώτος υπολογιστής. Όχι μόνο άλλαξε το τεχνολογικό, αλλά ενσωματώθηκε και στο πολιτιστικό τοπίο. Είναι η πολιτιστική σημασία του αρχικού iPhone που πιθανότατα οδήγησε στην εκπληκτική αποτίμησή του.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η πολιτιστική σημασία μπορεί να οδηγήσει σε αστρονομικές αξίες για ένα προϊόν είναι η αγορά των κόμικς. Το 1939, το μέσο κόμικ κόστιζε δέκα σεντς. Χάρη στην υγιή αγορά συλλεκτών κόμικς σήμερα (και τον πληθωρισμό), πολλά κόμικς του 1939 μπορούν να πουληθούν για χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες δολ, κυρίως λόγω της ηλικίας και της σπανιότητας τους. Ωστόσο, το 2022, ένα αντίγραφο του Detective Comics #27 πουλήθηκε για 1,74 εκατ δολ. Η διαφορά μεταξύ αυτού του κόμικ και των άλλων από το 1939; Παρουσίασε τον Μπάτμαν – τον σταυροφόρο με την κάπα που έκτοτε έχει διεισδύσει στον πολιτισμό μας. Ο Μπάτμαν ήταν το αρχέτυπο για σχεδόν κάθε υπερήρωα που ακολούθησε, και σήμερα η κληρονομιά του έχει φέρει δισεκατομμύρια στον ιδιοκτήτη της DC Comics, Warner Bros Discovery.

Το ίδιο ισχύει και για τον αντίκτυπο του iPhone. Ενέπνευσε τη σχεδίαση σχεδόν κάθε smartphone που το ακολούθησε. Περισσότερο από αυτό, είναι η συσκευή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, ψωνίζουμε και πλοηγούμαστε στον κόσμο. Πυροδότησε μια επανάσταση που ξεπέρασε την απλή καταναλωτική τεχνολογία.

Τι γίνεται λοιπόν με το Apple Vision Pro;

Δεκαεπτά χρόνια αφότου η Apple παρουσίασε το πρώτο της iPhone, η εταιρεία ελπίζει ότι η τελευταία της συσκευή, το Apple Vision Pro, θα γίνει επίσης ένα τεχνολογικό και πολιτιστικό σύμβολο. Θα μπορούσε όμως ένα πρωτότυπο, αχρησιμοποιητο Vision Pro να γίνει εξίσου πολύτιμο με το αυθεντικό iPhone σήμερα;

Αυτο εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες. Το πρώτο είναι η σπανιότητα: αν εκατό χιλιάδες άνθρωποι διαβάσουν αυτό το άρθρο και τρέξουν να αγοράσουν ένα Vision Pro για να το κρατήσουν καινούργιο στο κουτί του προκειμένου να το πουλήσουν μετά από 20 χρόνια, θα υπάρχουν 100.000 αχρησιμοποιητα πρωτότυπα Vision Pro σε 20 χρόνια από τώρα, καθιστώντας τα κοινά και όχι σπάνια – διατηρώντας την αξια τους χαμηλή.

Αλλά, αν μόνο λίγοι άνθρωποι διατηρήσουν ένα αυθεντικό Vision Pro κλειστό και σε άψογη κατάσταση, θα μπορούσαν να πετυχουν έξι νούμερα σε δύο δεκαετίες από τώρα;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες και η ευρύτερη κουλτούρα μας στο νέο προϊόν. Εάν το Apple Vision Pro ξεκινήσει πραγματικά την εποχή των VR υπολογιστών και αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, καταναλώνουμε και εργαζόμαστε, τότε ναι θα σηματοδοτήσει ένα άλλο σημείο καμπής στην προσωπική τεχνολογία και δυνητικά θα εξασφαλίσει ένα τεράστιο ποσό στους προνοητικους κατόχους

Αλλά αν το Vision Pro δεν γίνει μια πολιτιστικά καθοριστική συσκευή, τότεσε 20 χρόνια από τώρα δεν είναι πιθανό να δει την απόδοση 38.000% που έχει το iPhone των 4 GB. Ποιος ξέρει – ίσως και να μη πιάσει καν τα 3.499 δολ που πουλιέται τώρα.

Πηγή: Fast Company

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button