ΕνημέρωσηΟικονομία

Πακτωλός χρημάτων προσφέρονται στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές για την απόκτηση μετοχών και ομολόγων – Σχεδόν 45 δισ. ευρώ σε μία εβδομάδα

Σχεδόν 45 δις ευρώ, όσο δηλαδή το 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ, προσφέρθηκαν στην χώρα για την αγορά ελληνικών assets (ομόλογα και μετοχών) την τελευταία εβδομάδα, ποσό ασύλληπτο για μερικά χρόνια πριν, αλλά μάλλον φυσιολογικό για τα σημερινά δεδομένα.

Αναλυτές σημειώνουν πως πρόκειται για μία τρανή απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο, μετά και από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Οι τρεις εκδόσεις, από το ελληνικό δημόσιο με το 10ετές ομόλογο, η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο και η χθεσινή ομολογιακή έκδοση από την Alpha Bank δείχνουν ότι οι ξένοι πλέον εμπιστεύονται την Ελλάδα για δύο βασικούς λόγους.

Ο ένας επειδή πιστεύουν ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της παλινωδίες του παρελθόντος που προκάλεσαν την χρεοκοπία και από την άλλη οι καλές αποδόσεις που προσφέρονται.

Από τα 44,2 δις (για την ακρίβεια) δις που έχουν προσφερθεί σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες η συντριπτική πλειονότητα προέρχεται από ξένους, θεσμικούς κυρίως επενδυτές) οι οποίοι βλέπουν την χώρα με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, από ότι ένα κερδοσκοπικό fund, που προτιμούσαν την Ελλάδα σε παλαιότερες εποχές.

Παράλληλα το αποκαλούμενο και «έξυπνο χρήμα» βλέπει ευκαιρίες και στο ελληνικό Χρηματιστήριο , αφού ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, γίνονται σημαντικές επενδύσεις από ξένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συναλλαγές είναι πλέον σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και σε πολλές συνεδριάσεις, όπως χθες για παράδειγμα, που «βλέπει» και τα 150 εκατ., ενώ στις τράπεζες τα κέρδη από την αρχή του χρόνου υπερβαίνουν το 14%.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 σε μεγάλο βαθμό θα στηριχθεί σε δύο παράγοντες, τις επενδύσεις και τουρισμό, αφού ο τρίτος που αποτελεί στήριγμα στην αύξηση του ΑΕΠ, η κατανάλωση, αναμένεται να είναι υποτονικός εξαιτίας της ακρίβειας που υπάρχει στην οικονομία.

Από την περασμένη εβδομάδα μέχρι και χθες οι διεθνείς επενδυτές είδαν τον κέρσορα στα monitor που είχαν μπροστά τους να κάνει στάση στην Ελλάδα. Συνολικά έπεσαν στο τραπέζι 44,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ της χώρας, κάτι που αν μη τι άλλο πείθει και τους πλέον δύσπιστους για το τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα για την χώρα.

Πριν από μερικούς μήνες σε ένα event κορυφαίος παράγοντας της οικονομικής ζωής της χώρας ανέφερε ότι σε συζητήσεις που είχε με ξένους, τους προέτρεπε να αγοράσουν ελληνικά assets, αλλά λάμβανε μονότονα την ίδια απάντηση … «τα χέρια μας είναι δεμένα διότι δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε χώρα που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα».

Το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά μέσα στο 2024, την περασμένη Τρίτη με 10ετές ομόλογο και πρόθεση να αντλήσει περίπου 3 δις ευρώ, αλλά τελικά «σήκωσε» 4 δισ. ευρώ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,4%, που ναι μεν είναι υψηλό σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, αλλά άκρως ανταγωνιστικό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Η καλή εικόνα ήρθε να συμπληρωθεί με τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγή στο Χ.Α. του «Ελ. Βενιζέλος», καλύφθηκε 12 φορές και το ποσό που προσφέρθηκε να υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ.

Το παζλ ολοκληρώθηκε χθες, με την έκδοση της Alpha Bank. Πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη το βιβλίο προσφορών για το εξαετές ομόλογο, με το οποίο η τράπεζα άντλησε ποσό 400 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,25 δισ. Η υπερκάλυψη οδήγησε και σε μείωση της απόδοσης του τίτλου στο 5,125% από περίπου 5,5% που ήταν η αρχική τιμολόγηση για το κουπόνι.

To άρθρο Πακτωλός χρημάτων προσφέρονται στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές για την απόκτηση μετοχών και ομολόγων – Σχεδόν 45 δισ. ευρώ σε μία εβδομάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button