Υγεία

Πρεμιέρα αύριο για τα απογευματινά χειρουργεία σε Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ – Οι πρώτες 5 επεμβάσεις και οι προϋποθέσεις

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση ξεκινά την εβδομάδα αυτή στο ΕΣΥ, τα απογευματινά χειρουργεία.

Στα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ πρωτοστατούν δύο νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και όχι της Αττικής.

Τα νοσοκομεία “Παπαγεωργίου” και “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν το απόγευμα της Τρίτης (12.03.24) για πρώτη φορά τις χειρουργικές τους αίθουσες για να χειρουργήσουν τους πρώτους πέντε ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία.

Οι πρώτοι “πελάτες” των απογευματινών χειρουργείων

Τα πρώτα τέσσερα επί πληρωμή χειρουργεία θα γίνουν στο “Παπαγεωργίου” αύριο, Τρίτη (12.04.24) παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Θα είναι δύο ορθοπεδικά και δύο επεμβάσεις γενικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση βουβωνοκήλης, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Ένας ακόμη ασθενής θα χειρουργηθεί την ίδια ημέρα εκτός πρωινού ωραρίου και στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Με βάση την κατάταξη της βαρύτητας των χειρουργείων από το Υπουργείο Υγείας σε 6 κατηγορίες, τα παραπάνω χειρουργεία ανήκουν στις κατηγορίες “πολύ μικρής” και “μικρής” βαρύτητας, ενώ τα ορθοπεδικά ανήκουν στην κατηγορία των “βαρύτερων” χειρουργείων.

Το κόστος για τον ασθενή -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- θα είναι και πάλι μικρότερο από το αυτό που θα πλήρωνε στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα, το απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ για τη βουβωνοκήλη κοστίζει 500 ευρώ, ενώ στο ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500 ευρώ στο απογευματινό χειρουργείο στοιχίζει από 500 έως 1.200 ευρώ.

Ο ασθενής με βάση τη νέα ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας θα επιβαρύνεται συνολικά για τα επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητά της.

Μία επέμβαση π.χ. για την αντιμετώπιση του καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως “πολύ μικρή” ή “μικρή”, ενώ οι αρθροπλαστικές γόνατου ή ισχίου κατατάσσονται στις “μεγάλες” ή “βαριές” επεμβάσεις αντίστοιχα.

“Θα μειωθεί η λίστα αναμονής – Θα μειωθούν τα φακελάκια”

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους πέντε πρώτους ασθενείς που θα χειρουργηθούν αύριο, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τακτικό χειρουργείο … από το 2020!

Να σημειωθεί πως το “Παπαγεωργίου” έχει λίστα αναμονής που μετρά περίπου 9.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 14.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής πάνω από ένα χρόνο, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», παραδέχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης την Κυριακή (10.03.24) στον ΣΚΑΙ ενώ υποστήριξε ότι στην κορυφή του προβλήματος βρίσκεται στο “Παπαγεωργίου”.

«Είναι το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία. Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν την Τρίτη είναι άνθρωποι που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός και πρόσθεσε πως πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια, γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992», τόνισε.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Επιτροπή Χειρουργείου του “Παπαγεωργίου” στα απογευματινά χειρουργεία του Νοσοκομείου (για τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για αρχή 2 από τις περίπου 10 ενεργές χειρουργικές αίθουσες των πρωινών χειρουργείων), θα διεξάγονται:

10 με 15 επεμβάσεις ανά εβδομάδα
40 με 60 επεμβάσεις τον μήνα

“Στόχος μας είναι να μειώσουμε την αναμονή και να ολοκληρωθούν τα χειρουργεία που είναι εδώ και μήνες στις λίστες”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε πως η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμική του συστήματος.

Επίσης, με την αξιοποίηση του εργαλείου της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας το υπουργείο Υγείας θα έχει όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες ώστε να μειώσει την τεράστια λίστα αναμονής που αυτή τη στιγμή αριθμεί 102.000 άτομα, τα 50.000 εκ των οποίων θα εξυπηρετηθούν δωρεάν μέσα από κονδύλι 60 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα δωρεάν χειρουργεία θα ξεκινήσουν μετά τον Απρίλιο και αφού προηγουμένως ψηφιστούν οι ανάλογοι νόμοι, ώστε διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.

“Γνωρίζοντας πού έχουμε πρόβλημα, θα εφαρμόζουμε σε κάθε περίπτωση την κατάλληλη λύση”, δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ταυτόχρονα θα καταπολεμηθεί και το φακελάκι, σημειώνει ο ίδιος. “Ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φακελάκι είναι να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής. Εάν δεν υπάρχει αναμονή, δεν υπάρχει λόγος να δώσεις φακελάκι”, τόνισε.

Ποια νοσοκομεία ακολουθούν

Μετά το “Παπαγεωργίου” και το ΑΧΕΠΑ εντός της εβδομάδας ακολουθούν και άλλα νοσοκομεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και δηλώνουν έτοιμα, να ξεκινήσουν την απογευματινή τους λειτουργία.

Ενδεικτικά, κι όπως προέκυψε μετά τη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής (08.03.24) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, έπονται τα νοσοκομεία: “Ευαγγελισμός”, Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία”, Γενικό Κρατικό “Γ. Γεννήματας”, Νοσοκομείο “Αττικόν”, αλλά και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

«Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό να στελεχώσει τη λειτουργία της νέας δομής των απογευματινών χειρουργείων.

Άλλα νοσοκομεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένεται να ξεκινήσουν χειρουργεία, ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, είναι το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και τοΓενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος».

Πλήρη αδυναμία να οργανώσουν απογευματινή λειτουργία δήλωσαν οι διοικητές 6-8 νοσοκομείων,  τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και επαρκή κρεβάτια και προσωπικό για να υποστηρίξουν το εγχείρημα.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα Νοσοκομεία: “Ελπίς”, ΓΝΑ “Πατησίων”, “Παμμακάριστος” και “Αμαλία Φλέμινγκ”, κ.α.

Δείτε επίσης: Α. Γεωργιάδης: Πάνω από 150 νοσοκομεία οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία

Απογευματινά χειρουργεία: “Μεγάλο το ενδιαφέρον του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού”, λέει το Υπουργείο Υγείας
Μεγάλο είναι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να συμμετάσχει στα προγραμματισμένα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.

Καθολική είναι, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, η πρόθεση συμμετοχής στον θεσμό που εκδήλωσαν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Το 100% του προσωπικού, όπως είπε, θέλει να συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έχουν δηλώσει συμμετοχή 13 νοσηλευτές χειρουργείου (εργαλειοδότες) και 7 νοσηλευτές αναισθησιολογικού, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Ένα έμμεσο όφελος από το εγχείρημα αυτό άλλωστε, είναι τα επιπλέον έσοδα που δύναται να εξασφαλίσει το προσωπικό του ΕΣΥ από την απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία του Νοσοκομείου.

Να σημειωθεί πως οι αμοιβές του προσωπικού θα κυμαίνονται από 125 έως 1.000 ευρώ για τους χειρουργούς ανάλογα τη βαθμίδα και την βαρύτητα της επέμβασης.

Για τους διευθυντές, αναπληρωτές Καθηγητές, επιμελητές και επίκουρους Καθηγητές, οι αμοιβή θα κυμαίνεται από 110 ευρώ έως 900 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης, ενώ οι αναισθησιολόγοι θα λαμβάνουν από 90 έως 450 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των χειρουργείων, θα λαμβάνει δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των απογευματινών χειρουργείων αναμένεται να έρθει τις επόμενες εβδομάδες με τη θεσμοθέτηση της παραχώρησης του δικαιώματος απασχόλησης στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ και στους ιδιώτες γιατρούς.

Θα μπορούν να πραγματοποιούν επεμβάσεις με την ομάδα τους, καταβάλλοντας ένα ποσό για την παραχώρηση της χρήσης της χειρουργικής αίθουσας. Ταυτόχρονα, όμως, ο ιδιώτης θα πρέπει να συμμετέχει και σε κάποιες εφημερίες του νοσοκομείου, για να μπορεί να διατηρεί το προνόμιο της συνεργασίας με το ΕΣΥ.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/ Πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο Πρεμιέρα αύριο για τα απογευματινά χειρουργεία σε Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ – Οι πρώτες 5 επεμβάσεις και οι προϋποθέσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button