ΕνημέρωσηΟικονομία

Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι κοινωνικές ανισότητες τα προηγούμενα χρόνια πήραν την κατιούσα, στην Ελλάδα, όπως και στη Γαλλία, οι εσωτερικές ανισότητες ενισχύθηκαν επειδή η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις φτωχότερες περιφέρειες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, σύμφωνα με την 9η Έκθεση της Κομισιόν για την συνοχή.

Πέραν της Ελλάδας και της Γαλλίας, επισημαίνει η Κομισιόν, σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη, όπως η Πορτογαλία, η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων οφείλεται στις σχετικά χαμηλές επιδόσεις ορισμένων ανεπτυγμένων, προηγουμένως δυναμικών περιφερειών, ενώ σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία οι αυξήσεις των κοινωνικών ανισοτήτων οφείλονται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες (συνήθως στην περιοχή της πρωτεύουσας).

Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, είναι οι χώρες που το 2022, το 30% των πολιτών της σε διάφορες περιφέρειες βίωσαν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, με την υπόλοιπη ΕΕ να κυμαίνεται σε ποσοστό 6,7% των πολιτών.

Συνολικά, 10 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009, πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ εξακολουθούσε να ζει σε περιοχές όπου το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν είχε επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

Αυτό περιλαμβάνει το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας και της Κύπρου, το 80% του πληθυσμού της Ιταλίας και το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ισπανίας, αλλά και το 75 % του πληθυσμού της Φινλανδίας και πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αυστρίας.

Γενικά, στην έκθεση επισημαίνεται πως οι οικονομικές ανισότητες παραμένουν μεγάλες σε ολόκληρη την ήπειρο, αν και μειούμενες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις κατοίκους της ΕΕ (28%) ζουν σε περιοχή με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ.

Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στα ανατολικά κράτη μέλη, αλλά και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη νότια Ιταλία και τις εξόχως απόκεντρες περιοχές. Από το 2001, η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν αρνητική σε αρκετές περιφέρειες, ιδίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, αν και πρόσφατα ανέκαμψε.

Επιπλέον, το 2021 περίπου το ένα τρίτο των περιφερειών της ΕΕ – με παρόμοιο μερίδιο του πληθυσμού της ΕΕ, περίπου 150 εκατομμύρια άτομα συνολικά – έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ που δεν έχει ακόμη επιστρέψει στο επίπεδο του 2008. Οι περιφέρειες αυτές κατανέμονται εξίσου μεταξύ λιγότερο ανεπτυγμένων, μεταβατικών και περισσότερο ανεπτυγμένων περιφερειών και υπάρχουν σε 11 κράτη μέλη: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αυστρία και Βέλγιο.

To άρθρο Κομισιόν: Σε άνοδο οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα – Σε σοβαρή υστέρηση το 30% των πολιτών της το 2022 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .