Διεθνή επικαιρότητα

Ανταλλαγή 40 Ισραηλινών ομήρων με 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους προβλέπει πρόταση εκεχειρίας

Πρόταση ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους έχει σταλεί στη Χαμάς μετά τις συνομιλίες στο Παρίσι με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας. 

Σύμφωνα με Al Jazeera το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από αυτούς με μεγάλες ποινές με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων.

H πρόταση περιλαμβάνει 40ήμερη παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός, νοσοκομεία και αρτοποιεία στη Γάζα θα επισκευαστούν, 500 φορτηγά με βοήθεια θα εισέρχονται στη Λωρίδα κάθε μέρα και χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν για να στεγάσουν τους εκτοπισμένους, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες

Στις συνομιλίες συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίες προσπάθησαν να χαράξουν τα βασικά περιγράμματα μιας συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Η πρόταση αναφέρει ότι όλες οι γυναίκες, τα παιδιά κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι όμηροι θα πρέπει να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για έναν αριθμό παλαιστίνιων κρατουμένων, δήλωσε ανώτερη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δέσμευση να επιτραπεί η είσοδος 500 φορτηγών με βοήθεια καθημερινά στη Γάζα και η παροχή χιλιάδων σκηνών και τροχόσπιτων.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα (26/2) ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button