Διεθνή επικαιρότητα

Αζερμπαϊτζάν: Χωρίς αντίπαλο ο Ιλχάμ Αλίεφ – Έλαβε το 92% των ψήφων

Ο κ. Αλίεφ, 62 ετών, κληρονόμος της εξουσίας μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2003, έλαβε το 92% των ψήφων στην ψηφοφορία, από την οποία η αντιπολίτευση ήταν απούσα, σύμφωνα με τη σχεδόν οριστική καταμέτρηση.

«Ο λαός του Αζερμπαϊτζάν εξέλεξε τον Ιλχάμ Αλίεφ πρόεδρο της χώρας», συνόψισε ο επικεφαλής της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, διευκρινίζοντας πως η συμμετοχή ανήλθε στο 67,7%.

Χιλιάδες οπαδοί του αρχηγού του κράτους, η εικόνα του οποίου ενισχύθηκε μετά την επικράτηση του στρατού του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πανηγύρισαν τη νίκη του χθες βράδυ στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπακού.

Τυπικά, οι ψηφοφόροι καλούνταν να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά υποψήφιους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους. Στην πραγματικότητα, από τους έξι αντιπάλους του κανένας δεν πρόσφερε αληθινή εναλλακτική και όλοι τους «τον είχαν υποστηρίξει στο κοντινό παρελθόν», επισήμανε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ορισμένοι μάλιστα εγκωμίαζαν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας τον κ. Αλίεφ, ο οποίος «τήρησε όλες τις υποσχέσεις του».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξουθενωμένα έπειτα από πολυετή καταστολή, απείχαν και χαρακτήρισαν «φάρσα» τη διαδικασία, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, το 2018.

Συμβολικά, ο πρόεδρος και η οικογένειά του έριξαν τα ψηφοδέλτιά τους σε κάλπη της Χανκέντι, της κυριότερης πόλης του Ναγκόρνο Καραμπάχ — της Στεπανακέρτ, για τους Αρμένιους.

Ο Αλίεφ κάνει συλλογή συντριπτικών εκλογικών νικών: το 2018 είχε εξασφαλίσει κάπου 86% των ψήφων, το 2008 σχεδόν 89%. Οι ψηφοφορίες αυτές είχαν καταγγελθεί από τους διεθνείς παρατηρητές, με τον ΟΑΣΕ να κάνει λόγο το 2018 για «σοβαρές παρατυπίες».

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στις κατατάξεις οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, η αμερικανική οργάνωση προώθησης της δημοκρατίας Freedom House χαρακτηρίζει «χείριστη» την κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν ως προς τις πολιτικές ελευθερίες.

Άλλες ΜΚΟ καταγγέλλουν καταστολή της αντιπολίτευσης, βασανιστήρια στις φυλακές, αυθαίρετες συλλήψεις κ.ο.κ., κατηγορίες που απορρίπτει το Μπακού.

Τους τελευταίους μήνες, κάπου δέκα δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο δικαστικών υποθέσεων που υπερασπιστές τους λένε ότι ήταν εντελώς κατασκευασμένες.

Ο Αλίεφ έχει εξάλλου κατηγορηθεί για αθέμιτο προσωπικό πλουτισμό μέσω της διασπάθισης εσόδων της χώρας από την εξαγωγή υδρογονανθράκων, κάτι που διαψεύδει.

Έχει ονομάσει τη σύζυγό του Μεχριμπάν Αλίεβα αντιπρόεδρο. Ο γιος του ζευγαριού θεωρείται από πολλούς πιθανό να τον διαδεχθεί στο μέλλον.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button