ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι αγρότες και τα παζάρια στο Μαξίμου, η νέα συνάντηση με τους Θεσσαλούς, οι προτροπές του πρωθυπουργού για καταγγελίες κατά κερδοσκόπων, τα δύο ρεκόρ Φλωρίδη και Παπαστεργίου, η πραγματική σημασία του ανεκτέλεστου κατά Γ. Περιστέρη και η επιβεβαίωση για Viva

Τσάι, συμπάθεια και «καρφιά» στο Μαξίμου

Δύο ώρες και ένα τέταρτο κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, στο Μαξίμου, την Τρίτη. Τους προσφέρθηκε τσάι πριν μπουν στην αίθουσα συσκέψεων και νερό που υπήρχε στο τραπέζι. Ένα τσάι ζήτησε και ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συζήτησης. Μίλησαν και οι 15 εκπρόσωποι των μπλόκων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διάλογο μαζί τους. Ρωτούσε, απαντούσε, σχολίαζε, κρατούσε σημειώσεις. Δεσμεύτηκε για φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα.

«Να συζητήσουμε μόνοι»

Όταν τελείωσε η συζήτηση οι αγρότες ζήτησαν να βρεθούν μόνοι τους για να κάνουν μια πρώτη αξιολόγηση των εξαγγελιών και να συνεννοηθούν τι δηλώσεις θα κάνουν στα ΜΜΕ βγαίνοντας από το Μαξίμου. Τους παραχωρήθηκε μια αίθουσα απέναντι από το πρωθυπουργικό γραφείο. Συσκέφθηκαν επί μία ώρα. Συμφώνησαν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλα τους τα αιτήματα και πηγαίνουν στα μπλόκα για να ενημερώσουν τους άλλους αγρότες και να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα. Ήπιοι ήταν πάντως οι τόνοι. Υπάρχουν και αγρότες που λένε «δεν τα πήραμε όλα, αλλά πήραμε».

Συλλαλητήριο στην Αθήνα;

Το ΚΚΕ είναι σε πιο σκληρή γραμμή κάτι βέβαια που είναι αναμενόμενο. Δεν αποκλείεται κλιμάκωση. Είναι πιθανόν να αποφασιστεί από την πλειοψηφία των μπλόκων – όλων των ιδεολογικών παρατάξεων – ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν αναμένει κινητοποιήσεις μακράς διάρκειας γιατί θεωρεί ότι όντως έξυσε τον πάτο του βαρελιού και αυτό το κατάλαβαν οι αγρότες.

«Καρφιά»

Ακούστηκαν και καρφιά στη σύσκεψη. Αγρότης άφησε αιχμές για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη που είχε δηλώσει στην αρχή των κινητοποιήσεων ότι είναι «υποκινούμενες». «Καταφέραμε να είμαστε τρεις εβδομάδες στα μπλόκα» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Μας κατηγόρησαν ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες αλλά καταφέραμε να ενωθούμε και να θέσουμε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λελογισμένες» τις κινητοποιήσεις δεν διαταράχτηκε η οικονομία της χώρας, όπως είπε. «Ήταν αφορμή για να καταλάβω κι εγώ κάποια προβλήματα σας» τόνισε.

Νέο ραντεβού με Θεσσαλούς

Ο Σωκράτης Αλειφτήρας από την Θεσσαλία ζήτησε συνάντηση των συντονιστών των αγροτών από την Θεσσαλία με το κλιμάκιο των αρμοδίων υπουργών και εάν είναι δυνατόν να είναι παρών και ο πρωθυπουργός. «Θα είμαι» απάντησε ο κ.Μητσοτάκης. «Έχω δυο ταξίδια μετά μπορούμε μα το ρυθμίσουμε». Η Θεσσαλία χτυπήθηκε άγρια από τον Daniel. Ο σχεδιασμός απαιτεί πολλές συσκέψεις και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Διάλογος «σκληρών»

Ο Μάκης Βορίδης διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις ακόμη και με αγρότες που ήταν απέναντι. «Εσένα θέλουμε που ήσουν σκληρός» τον πείραξε ο Σωκράτης Αλειφτάρης. «Κι εσείς δυνατοί» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας γελώντας. «Ετοιμάζεσαι να γυρίσεις;» συνέχισε το λογοπαίγνιο ο αγρότης. «Ζήτα το από τον πρωθυπουργό» τον προκάλεσε ο Βορίδης. Στη σύσκεψη μίλησαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης για τις αποζημιώσεις, Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης για το ρεύμα και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς για το αγροτικό πετρέλαιο.

«Να καταγγέλλετε»

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. «Έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους» δήλωσε. Οι αγρότες θέλουν περισσότερους. Έφυγαν δυσαρεστημένοι για τις απαντήσεις που θεωρούν ότι δεν δόθηκαν, για το προϊόν που φεύγει σε μια χαμηλή τιμή από τον παραγωγό και φτάνει ακόμη και σε έξι φορές πάνω στα ράφια των σούπερ μάρκετ. «Όταν έχετε υπερβολική πρωτογενή χρέωση να το καταγγέλλετε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος εμμέσως σε εκβιασμούς και καρτέλ.

Η ΚΑΠ και το «πρασίνισμα»

Οι αγρότες συμφώνησαν να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Με ελληνική υπογραφή έγινε αποδεκτό το αίτημα για κατάργηση της αγρανάπαυσης που βγάζει από την απραξία το 4% των στρεμμάτων που είχε αποφασίσει η ΕΕ και θα φέρει περισσότερα έσοδα στους αγρότες. Ο Λευτέρης Αυγενάκης στις 26/2 θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας των «27». Την ίδια μετά θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη των 9, δηλαδή των υπουργών από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία και Κύπρο που έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο, όπως είπε στους αγρότες. Δεν συμμετέχει η Γερμανία αν και τα τρακτέρ έφτασαν στο Βερολίνο. Οι αγρότες έθεσαν θέμα και για το «πρασίνισμα» στο πλαίσιο ΚΑΠ. Πέρυσι πήραν 520 εκατομ. Έπεσαν στα 420 εκατομ. Και ακόμη δεν ξέρουν πότε θα τα πάρουν.

«Γειά σου Στέφανε»

Καταδρομική εμφάνιση στην εκδήλωση «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;», με ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ και την Έφη Αχτσιογλου από τη Νέα Αριστερά έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Γειά σου Στέφανε» του είπε η Αχτσιόγλου που ήταν στο βήμα εκείνη την ώρα. Δέχθηκε αποδοκιμασίες από το κοινό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής που συντόνιζε την εκδήλωση τον κάλεσε να μιλήσει αλλά εκείνος είπε «έχω αντιπρόσωπο» εννοώντας τον Τεμπονέρα. Ξαναδέχτηκε αποδοκιμασίες.

Dress code

Ένας πολύ στενός κύκλος ανθρώπων γνώριζε την πρόθεση του να εμφανιστεί στην εκδήλωση. Ήθελε να αιφνιδιάσει. Το πέτυχε. Οι μεν υποστηρίζουν ότι χάλασε τη σούπα των τριών και οι δε ότι δεν υπολόγισε τις αποδοκιμασίες που δεν ήταν ό,τι το καλύτερο για κάποιον που δήλωσε ότι θα έρθει μετά τον Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα θέμα με το dress code. Εμφανίστηκε στην εκδήλωση με χακί μακό μπλουζάκι κοντομάνικο το οποίο φορούσε και στα μπλόκα των αγροτών!

Ρεκόρ!

Δύο ρεκόρ ετοιμάζονται να σπάσουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Το αποκάλυψαν στην εκδήλωση «Δικαιοσύνη και Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Πού βρίσκεται η Ελλάδα;» που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα & την Ευρώπη, υπό την Άννα Διαμαντοπούλου, με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ο Βενιζέλος!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε ότι καλός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Δικαιοσύνη αλλά πρέπει να γίνει και θεσμική μεταρρύθμιση την οποίαν προχωράει η κυβέρνηση με τους ποινικούς κώδικες και τον δικαστικό χάρτη που προβλέπει ενοποίηση πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων, γεγονός που προκαλεί πολλές αντιδράσεις. «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέτυχε να διπλασιάσει την Ελλάδα αλλά δεν κατάφερε να ενοποιήσει την Δικαιοσύνη διότι αντιδρούσαν οι ειρηνοδίκες και οι δικολάβοι» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Ήταν πιο δυνατοί από τους στρατούς!»

Καλύτεροι από την Εσθονία!

Μετά προβλήθηκε ένα βίντεο με το ψηφιακό θαύμα της Εσθονίας όπου τα πάντα στην Δικαιοσύνη γίνονται ηλεκτρονικά, ο δικαστής μπορεί να συμμετέχει σε μια δίκη από οποιαδήποτε σημείο του πλανήτη κλπ. «Μεγάλη η πρόκληση, θέλω να πιστεύω ότι και εμείς εδώ μπορούμε να τα καταφέρουμε και να τους ξεπεράσουμε.» Την συζήτηση έκλεισε η Άννα Διαμαντοπούλου. «Πήραμε τις δεσμεύσεις δυο υπουργών!» δήλωσε. «Ο Φλωρίδης θα ξεπεράσει τον Βενιζέλο και ο Παπαστεργίου την Εσθονία»!

Η πραγματική σημασία του ανεκτέλεστου κατά Γ. Περιστέρη

Ρωτήθηκε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης για το ανεκτέλεστο του ομίλου το οποίο, αν συνυπολογίσουμε και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε, όμως, στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επειδή έχουν μια μηχανή υλοποίησης έργων που δουλεύει ασταμάτητα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων μειώνεται γρήγορα. «Τρέχουμε συνεχώς για να βρούμε νέα έργα» είπε ο κ. Περιστέρης και πρόσθεσε πως «οργανωτικά είμαστε έτοιμοι και ικανοί να υλοποιήσουμε τις συμβάσεις που έχουμε αναλάβει». Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Περισσότερο από το 50% του ανεκτέλεστο αφορά ενδοομιλικές συμβάσεις δηλαδή έργα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό του ομίλου. Δεν είναι, δηλαδή, «σκοτωμένα» δημόσια έργα με άγνωστη ημερομηνία εκκίνησης και άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης. Στο λογαριασμό προσθέστε και το μεγάλο αριθμό ιδιωτικών έργων που εκτελεί αυτή την περίοδο η ΤΕΡΝΑ με πρόσφατη τη μεγάλη σύμβαση για το συγκρότημα γραφείων που αναπτύσσουν Noval και Brooklane στο οικόπεδο της πρώην Kodak στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Στην ίδια περιοχή η εταιρεία ολοκλήρωσε, κατασκευάζει ή θα αρχίσει να κατασκευάζει άλλα τρία μεγάλα κτίρια γραφείων.

Όταν η στήλη επιβεβαιώνεται για την Viva Wallet

«Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει» λένε και η στήλη πανηγυρίζει επειδή επιβεβαιώνεται συνεχώς σε όσα γράφει, πρώτη, για τις περιπέτειες των Αμερικανών της JP Morgan με τον Χάρη Καρώνη της Viva Wallet. Πρώτοι γράψαμε για το IPO, την εισαγωγή σε (άγνωστο προς το παρόν) χρηματιστήριο που σχεδιάζει ο Χ. Καρώνης. Τώρα αν θα συζητηθεί το ζήτημα ή όχι στη γενική συνέλευση για την οποία διαβάσατε χθες στο Διαδίκτυο, θα σας γελάσουμε! Πρώτα πρέπει να βρεθεί μια άκρη μεταξύ των δύο μετόχων καθώς η πλευρά Καρώνη, που διατηρεί την πλειοψηφία, έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πως θα αντιδράσει και πότε η JP Morgan; Κάποια στιγμή θα αντιδράσει γιατί η επένδυση στην Viva Wallet δεν ήταν μικρή. Θυμάστε τα πανηγύρια, τις συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, τις δηλώσεις και το γενικότερο θόρυβο.

Η ωραία παρέα του Αιγαίου!

Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες; Πέφτουν αγκωνιές μεταξύ της Attica Group, του ομίλου Grimaldi που ελέγχει την Minoan και του Μάριου Ηλιόπουλου της SeaJets. Ο όμιλος Grimaldi βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έγκριση της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από τη Βουλή αλλά εδώ και ημέρες βρίσκεται στο στόχαστρο για τη διαχείριση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Φαίνεται πως τα έχει βρει με την πλευρά Ηλιόπουλου με τον ισχυρότερο όμιλο της ακτοπλοϊας, την Attica, να παίζει μοναχικό παιχνίδι. Η Attica συγκρούστηκε με τον Ηλιόπουλο για την ΑΝΕΚ (και όχι μόνο) και δεν θέλει να σηκωθούν νέα μεγάλα κύματα στο Αιγαίο. Το υπουργείο τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα. Και επειδή αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για τη νέα τουριστική σεζόν, θα βγουν και άλλα μαχαίρια!

Μεταλιγνιτικές ιστορίες

Από την εποχή που ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας πληροφορούσε πως μεταξύ των στρατηγικών επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης περιλαμβάνεται και παράρτημα της ΔΕΘ (στη Μεγαλόπολη!) έχουν περάσει πολλά χρόνια. Επενδύσεις στις δύο περιοχές δεν είδαμε, όμως, με εξαίρεση τα φωτοβολταϊκά που προωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είτε αυτόνομα είτε μέσω της κοινής εταιρείας με τη γερμανική RWE Renewables. Πάντως υπάρχουν ακόμα ελπίδες για σοβαρές επενδύσεις όπως η μονάδα της Sunlight του ομίλου Olympia. Στη μονάδα της τελευταίας θα επισκεφτεί στις 22 Φεβρουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στον κατάλογο υπάρχουν και άλλες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων και από μια εισηγμένη που ξεκίνησε από την Πάτρα, αλλά δε γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται…

To άρθρο Οι αγρότες και τα παζάρια στο Μαξίμου, η νέα συνάντηση με τους Θεσσαλούς, οι προτροπές του πρωθυπουργού για καταγγελίες κατά κερδοσκόπων, τα δύο ρεκόρ Φλωρίδη και Παπαστεργίου, η πραγματική σημασία του ανεκτέλεστου κατά Γ. Περιστέρη και η επιβεβαίωση για Viva δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button