ΕνημέρωσηΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 11 προτάσεις στο «Συμβόλαιο» του Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας

Τις 11 προτάσεις που βρίσκονται στο «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» και που θα αποτελέσουν τη βάση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, παρουσίασε χθες Τετάρτη (3.5.2023) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα πλέον περιμένει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς μέσα από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα περιγράφεται όλο το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας από τα προοδευτικά κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του τόνισε ότι «δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με το κράτος των κολλητών, με τις γαλάζιες ακρίδες που εφόρμησαν στο δημόσιο πλούτο, με το παρακράτος, με την οικογενειοκρατία, με τη γενικευμένη αδικία».

Παραφράζοντας μάλιστα το γνωστό σλόγκαν του Ανδρέα Παπανδρέου, εμφάνισε ως βασική δέσμευση το «η Ελλάδα να ανήκει σε όλους τους Έλληνες» και όχι «σε λίγες οικογένειες που διαμοιράζουν τον πλούτο και τα ιμάτια της».

Τα 11 σημεία που δεσμεύθηκε ότι θα κάνει πράξη ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον συγκροτήσει την προοδευτική διακυβέρνηση αναφέρουν μεταξύ άλλων:

1. Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης θα νομοθετηθεί η αύξηση μισθών και εισοδημάτων.

 • Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, από 1.07.2023, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θα θεσμοθετηθεί η ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.
 • Θα ξεπαγώσουν οι τριετίες ώστε να επιτευχθεί άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού
 • Θα αυξηθεί ο μισθός στο Δημόσιοτομέα, από 01.07.23, κατά 10%.

2. Θα νομοθετήσει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και μείωση τιμών.

 • Μεταξύ άλλων θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας ( παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στον μηδενικό συντελεστή.
 • Μειώνουμε τον ΕΦΚ στο κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Καταργούμε την απόδοση ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.

3. Από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης προχωράμε σε γενναίες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση χρεών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

 • Θα υπάρξει ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
 • Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
 • Θα ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ.

4. Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η κανονικότητα στην εργασία.

 • Θα καταργηθούν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις ΝΔ (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ).

5. Ανάκτηση του δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια και το νερό, συγκροτούμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

 • Δημόσιος έλεγχο στη ΔΕΗ, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%)

6. Νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους

 • Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

7. Στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

 • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά, με άμεση επαναφορά του ν.4610/2019.
 • Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

8. Στήριξη των νέων και των γυναικών. Αλλαγή της πολιτική ένταξης για να μπει φρένο στη δημογραφική γήρανση τους πληθυσμού.

 • Θα αποδοθεί σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής.

9. Ενίσχυση του πολιτισμού και των ανθρώπων της πολιτισμικής δημιουργίας

10. Στήριξη των ανθρώπων με αναπηρία

 • Αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, ανεξαρτήτως ηλικιακών

11. Μεταρρύθμιση του κράτους για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία, δικαιοσύνη. 

 • Κατάργηση του επιτελικού κράτους. 

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Οι 11 προτάσεις στο «Συμβόλαιο» του Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button