ΕνημέρωσηΟικονομία

Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας στο Φόρουμ του CFA Cyprus

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το Οικονομικό Φόρουμ του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών CFA Κύπρου, με θέμα το μέλλον και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τις αλλαγές στο επενδυτικό τοπίο, καθώς και τη συμβολή του χρηματοοικονομικού τομέα στη διαμόρφωση ενός πιο αξιόπιστου επενδυτικού επαγγέλματος.

Το Οικονομικό Φόρουμ με τίτλο “Εconomic outlook for the year 2023-2024” πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, στο ξενοδοχείο Parklane Resort & Spa Limassol, παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μάκη Κεραυνού και δεκάδων προσκεκλημένων από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών CFA Κύπρου, Άλκης Χατζηττοφής, τόνισε ότι η παρουσία τους αποδεικνύει στην πράξη, το ζωτικό ρόλο που ο CFA Κύπρου διαδραματίζει στην τοπική χρηματοοικονομική κοινότητα, με αφορμή και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή του.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηττοφής υπέδειξε ότι ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών CFA Κύπρου αριθμεί σήμερα σχεδόν 250 μέλη, με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες από τις δράσεις που ο Σύνδεσμος έχει αναλάβει και φέρει εις πέρας τον τελευταίο χρόνο, μέσω των 4 εξειδικευμένων επιτροπών του:

* Η «Επιτροπή Advocacy» συνέβαλε στην ολοκλήρωση Ευρωπαϊκών Δημοσίων Διαβουλεύσεων στον τομέα των Επενδυτικών Υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα παρείχε σημαντική ενημέρωση και εισηγήσεις σχετικά με την εφαρμογή του Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP). Ο CFA Κύπρου ήταν ο πρώτος Σύνδεσμος που παρουσίασε το εν λόγω προϊόν στην τοπική αγορά.

* Η «Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού» πραγματοποίησε παρουσιάσεις σχετικά με θέματα οικονομικής διαχείρισης, σε περισσότερους από 800 μαθητές Γυμνασίου, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από την έναρξη της πρωτοβουλίας το 2018, σε 3.500.

* Η «Επιτροπή Research Challenge» ολοκλήρωσε άλλη μια επιτυχημένη καμπάνια, με αποκορύφωμα τον τοπικό διαγωνισμό ανάμεσα σε κυπριακά πανεπιστήμια και την αποστολή της νικήτριας ομάδας στον περιφερειακό τελικό του Ντουμπάι, παρέχοντας στους φοιτητές πρακτική καθοδήγηση και εντατική εκπαίδευση στη χρηματοοικονομική ανάλυση και την επαγγελματική ηθική.

* Η «Επιτροπή Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμμετοχικότητας» διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Η αποκάλυψη του μυαλού – εξερευνώντας την ασυνείδητη προκατάληψη», με στόχο την προώθηση της ισότητας ανάμεσα στους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο.

Την εκτίμησή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Κύπρου, για τη συνεχή εμπιστοσύνη, στήριξη και συνεισφορά στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός, ο οποίος εκπροσώπησε στο Φόρουμ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κεραυνός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της ανόδου των επιτοκίων. Μάλιστα τόνισε, ότι αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός, ότι το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, διευκρίνισε ο κ. Κεραυνός, η κυπριακή οικονομία παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού και λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καταγράφοντας  θετικό ρυθμό ανάπτυξης, περαιτέρω βελτίωση της δημοσιονομικής της θέσης και μείωση του δημόσιου χρέους στο 86,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κεραυνός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι η Κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να παραμένει ισχυρή και το 2023, με το  δημοσιονομικό πλεόνασμα να διατηρείται, την ανάπτυξη να συνεχίζει, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, γύρω στο 2,8%, και την αγορά εργασίας να παρουσιάζει περαιτέρω βελτίωση.

Παράλληλα διαβεβαίωσε, ότι στη μεσοπρόθεσμη περίοδο 2024-2026, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιταχυνθεί ξανά και να είναι ισχυρή, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2024 και στη συνέχεια να κυμανθεί γύρω στο 2,0% το 2025-2026.

CFA Society Cyprus

Ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών CFA Κύπρου αριθμεί περισσότερα από 200 μέλη και αποτελεί τον τοπικό Σύνδεσμο του Ινστιτούτου CFA, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ με 200.000 μέλη, παγκοσμίως. Πρωταρχικός στόχος του CFA είναι η ανάδειξη της αξίας του χρηματοοικονομικού συμβούλου σε θέματα που αφορούν στον ορθό οικονομικό προγραμματισμό σε επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης τεχνογνωσία, με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας των Ρυθμιστικών Αρχών και της Κυβέρνησης.

Φωτογραφία: boussiasnews.cy

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button