Διεθνή επικαιρότητα

Το κεφάλι ενός μικρού Ερμή αποκαλύπτει άγνωστο ρωμαϊκό οικισμό στη Βρετανία

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πήλινο κεφάλι ηλικίας 2.000 ετών που κάποτε ανήκε σε ένα ρωμαϊκό ειδώλιο του θεού Ερμή.

Το σπάνιο τεχνούργημα, που ανακαλύφθηκε σε αρχαιολογικό χώρο στο Smallhythe Place στο Κεντ της Αγγλίας, παρέχει στοιχεία για έναν άγνωστο μέχρι σήμερα ρωμαϊκό οικισμό που ήταν σε χρήση μεταξύ του πρώτου και του τρίτου αιώνα, σύμφωνα το National Trust, μια οργάνωση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα μικρά, φορητά ειδώλια και τα αγάλματα των Ρωμαίων θεών αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής στη ρωμαϊκή Βρετανία. Τόσο η ελίτ όσο και οι απλοί πολίτες λάτρευαν τα ειδώλια στα σπίτια τους ή τα άφηναν σε ναούς ή άλλους χώρους ως προσφορά ή δώρο στον εκάστοτε θεό.

Στη ρωμαϊκή εκδοχή του, ο Ερμής ήταν ο θεός των καλών τεχνών, του εμπορίου και της οικονομικής επιτυχίας. Αυτός ο πρόσφατα ανακαλυφθείς Ερμής ήταν κατασκευασμένος από έναν λεπτό λευκό πηλό που χρησιμοποιούταν για την κατασκευή πίπας καπνού, και τα παραδείγματα είναι εξαιρετικά σπάνια∙ λιγότερα από 10 τέτοια ειδώλια έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής από τη ρωμαϊκή Βρετανία. Συνήθως, τα ειδώλια του Ερμή ήταν κατασκευασμένα από μέταλλο.

Ένα άθικτο ρωμαϊκό αγγείο βρέθηκε επίσης κατά την ανασκαφή του χώρουNathalie Cohen/National Trust Images

«Ευρήματα όπως αυτό στο Smallhythe παρέχουν μια εξαιρετικά πολύτιμη εικόνα για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές των πολιτισμικά μικτών πληθυσμών των ρωμαϊκών επαρχιών», δήλωσε εκ μέρους του National Trust ο Δρ. Μάθιου Φίτοκ, ειδικός στα κεραμικά ειδώλια της ρωμαϊκής Βρετανίας.

Το πλήρες ειδώλιο πιθανότατα θα απεικόνιζε τον Ερμή όρθιο, είτε ντυμένο με κοντό μανδύα είτε γυμνό, να κρατάει ένα ραβδί με δύο πλεγμένα φίδια.

Το κεφάλι του Ερμή, μαζί με άλλα ευρήματα από την ανασκαφή, εκτίθενται από την Τετάρτη (28/2) στο Smallhythe Place, το οποίο ήταν ένα από τα σημαντικότερα ναυπηγικά κέντρα της μεσαιωνικής Αγγλίας από τον 13ο έως τα μέσα του 16ου αιώνα.

Με πληροφορίες από: Discovery of a rare ceramic head reveals a previously unknown Roman settlement by Katie Hunt, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button