Διεθνή επικαιρότητα

Μακελειό στη Μόσχα: Γιατί η Ρωσία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ – Ανάλυση BBC

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, συνιστώντας μάλιστα στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Μόσχα, να αποφύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες.

Το χρονοδιάγραμμα βέβαια μπορεί να έχει απόκλιση, ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα πως η Ουάσινγκτον είχε πληροφορίες ότι επίκεται τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα στην οποία σχετιζόταν το Ισλαμικό Κράτος, κάτι το οποίο και έγινε, το μοιραίο βράδυ στις 22 Μαρτίου, με την πόλη να βιώνει το δικό της «Μπατακλάν», με τον πιο πρόσφατο απολογισμό να κάνει λόγο για 150 νεκρούς.

Εκτός από τη δημόσια προειδοποίηση προς τους πολίτες, οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι είχαν επικοινωνήσει απευθείας με τη ρωσική κυβέρνηση, αναφέρει το BBC.

«Η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της ”καθήκον προειδοποίησης”», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δήλωση μετά την επίθεση.

Ωστόσο, η Μόσχα απέρριψε τις προειδοποιήσεις.

Πούτιν: «Προκλητικές δηλώσεις από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας»

Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), καθήκον της οποίας είναι να υπερασπιστεί τη χώρα. Η κορυφαία προτεραιότητα, είπε στους συγκεντρωμένους ηγέτες της Υπηρεσίας Ασφαλείας, ήταν να υποστηρίξουν αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δηλαδή την επίσημη φράση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε μεταπηδήσει σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικές τακτικές». Μίλησε επίσης ευθέως για «προκλητικές δηλώσεις» από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Μάλιστα, τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις «μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».

Αυτό υποδηλώνει ότι η δυσπιστία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σήμαινε ότι η Μόσχα μπορεί να μην ήθελε να ακούσει και αντίθετα είδε τις προειδοποιήσεις ως μέρος μιας προσπάθειας απειλής της Ρωσίας, που συνδέεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, δεν είναι γνωστή ακόμη η φύση των πληροφοριών που κατείχαν ή διέδωσαν οι ΗΠΑ ή πόσο σαφείς ήταν.

Αλλά αν οι πληροφορίες που μοιράστηκαν με τη Ρωσία ήταν αξιόπιστες και συγκεκριμένες, τότε η FSB και ο Πούτιν έκαναν λάθος εκτίμηση.

Και αν ναι, μπορεί να είναι ευκολότερο για τη Μόσχα να συσχετίσει την επίθεση κατά κάποιο τρόπο με την Ουκρανία, προκειμένου να μεταθέσει την ευθύνη και επίσης να δημιουργήσει υποστήριξη για τις ενέργειες της Ρωσίας εκεί.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button