Διεθνή επικαιρότητα

Η χούντα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα στις 18 Ιουνίου


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, 14:22

Η χούντα που ασκεί την εξουσία στο Μαλί ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή στις 18 Ιουνίου δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα, το οποίο επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί στις 19 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε.

«Το εκλογικό σώμα καλείται την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 σε όλη την έκταση της εθνικής επικράτειας και στις διπλωματικές αποστολές και στα προξενεία της Δημοκρατίας του Μαλί προκειμένου να αποφανθεί για το σχέδιο Συντάγματος», αναφέρει διάταγμα που αναγνώστηκε στην εθνική τηλεόραση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης συνταγματάρχη Αμπντουλάγε Μάιγκα.

Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα ψηφίσουν νωρίτερα στις 11 Ιουνίου, διευκρίνισε.

Το δημοψήφισμα είναι το πρώτο στάδιο ενός χρονοδιαγράμματος διαβουλεύσεων και μεταρρυθμίσεων που κοινοποίησαν οι ίδιοι οι συνταγματάρχες και το οποίο αναμένεται να καταλήξει σε εκλογές τον Φεβρουάριο του 2024 ενόψει μιας επιστροφής των πολιτικών στα πράγματα.

Μεταθέτοντας την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2020 έχασαν μια πρώτη προθεσμία και τροφοδότησαν αμφιβολίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος στο σύνολό του. Η χούντα της χώρας αυτής, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τζιχαντιστές μαχητές και έχει βυθιστεί από το 2012 σε πολύμορφη κρίση, υποβάθμισε την καθυστέρηση αυτή.

«Οι εκλογείς θα πρέπει να απαντήσουν ‘ναι’ ή ‘όχι’ στην ακόλουθη ερώτηση, παραθέτω: ‘Εγκρίνετε το σχέδιο Συντάγματος;’ τέλος της παράθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι εκλογείς θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα λευκό ψηφοδέλτιο για το ‘ναι’ και ένα κόκκινο για το ‘όχι’, σύμφωνα με το διάταγμα.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, 14:26

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button