Διεθνή επικαιρότητα

Ισραήλ: Καλεί τον ΟΗΕ να βοηθήσει στην απομάκρυνση αμάχων από τη Γάζα

Το Ισραήλ καλεί τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να βοηθήσουν στις προσπάθειές του για την απομάκρυνση αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες της Λωρίδας της Γάζας εν όψει της προγραμματισμένης χερσαίας επιχείρησης «σκούπα» στη Ράφα, μια πόλη στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο, η οποία κατακλύζεται από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

«Προτρέπουμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να συνεργαστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λέβι, σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Μην λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει. Συνεργαστείτε μαζί μας για να βρεθεί τρόπος», είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις χθες το βράδυ στη Ράφα σκοτώθηκαν 67 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Παράλληλα ο Λέβι είπε η ότι ο αριθμός των μαχητών της Χαμάς έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ της μάχιμης δύναμης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, από την αρχή του πολέμου, με περισσότερους από 12.000 ένοπλους να έχουν σκοτωθεί και μεγάλο αριθμό να έχουν τραυματιστεί ή πιαστεί αιχμάλωτοι.

«Μιλάμε για τα τρία τέταρτα των ταγμάτων της Χαμάς που έχουν διαλυθεί… με πάνω από 12.000 τρομοκράτες που έχουν σκοτωθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν συμπεριλάβετε τον αριθμό των τρομοκρατών που έχουν τραυματιστεί ή πιαστεί αιχμάλωτοι, αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από το ήμισυ της μάχιμης δύναμης της Χαμάς που έχει τεθεί εκτός δράσης».

Βρετανία: Το Ισραήλ πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά περαιτέρω δράση στη Ράφα

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει και να σκεφτεί σοβαρά προτού αναλάβει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση στη Ράφα, δήλωσε σήμερα Δευτέρα (12/2) ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη αυτή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που συνιστά το τελευταίο καταφύγιο για περίπου ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους πολίτες.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Ράφα και για το αν το Ισραήλ έχει υπερβεί το διεθνές δίκαιο, ο Κάμερον δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να δούμε πώς μπορείς να πολεμήσεις ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε».

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση και θέλουμε να δούμε το Ισραήλ να σταματά και να σκέφτεται πολύ σοβαρά προτού αναλάβει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση. Ωστόσο πάνω από όλα, αυτό που θέλουμε είναι μια άμεση παύση στις εχθροπραξίες και θέλουμε αυτή η παύση να οδηγήσει σε εκεχειρία», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button