Διεθνή επικαιρότητα

Μεξικό: Οι γιοι του «Ελ Τσάπο» διαψεύδουν τις Αρχές των ΗΠΑ ότι διακινούν ναρκωτικά

Τέσσερις γιοι του μεξικανού πρώην βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, μέσω επιστολή τους, αρνούνται τις κατηγορίες των αρχών των ΗΠΑ, πως είναι μεγαλοδιακινητές ναρκωτικών ουσιών και πως έχουν πλημμυρίσει την αμερικανική αγορά με το εξαιρετικά ισχυρό συνθετικό οπιοειδές, που ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους Αμερικανών κάθε χρόνο.

Τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε διώξεις σε βάρος ηγετικών στελεχών του καρτέλ Σιναλόα για τη διακίνηση φαιντανύλης και άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του «Ελ Τσάπο», του άλλοτε επικεφαλής της συγκεκριμένης συμμορίες, που σήμερα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ.

Η επιστολή εστάλη εξ ονόματος των τεσσάρων γιων του «Ελ Τσάπο», που είναι γνωστοί ως «Τσαπίτος». Ανάμέσά τους συγκαταλέγεται και ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο και αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Ουδέποτε προχωρήσαμε σε παραγωγή ή εμπορική διάθεση φαιντανύλης ή παραγώγων της», τονίζεται στην επιστολή, η οποία μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Milenio.

Την επιστολή έστειλε στη Μιλένιο ο δικηγόρος Χοσέ Ρεφούχιο Ροδρίγκες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι εντολέας του είναι η οικογένεια Γκουσμάν.

Στην επιστολής τους, οι γιοι λένε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι ηγέτες του καρτέλ Σιναλόα. Διατείνονται πως είναι θύματα εκστρατείας παραπληροφόρησης από πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης και άλλους, που τους παρουσιάζουν ως διαβόητους κακοποιούς.

Η επιστολή αποτελεί προφανώς αντίδραση στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε τη 14η Απριλίου στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της οποίας αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν πως το καρτέλ Σιναλόα είναι ο βασικός προμηθευτής της φαιντανύλης που διακινείται στην αγορά των ΗΠΑ και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στους «Τσαπίτος», χαρακτηρίζοντάς τους μορφές-κλειδιά της συμμορίας, προσάπτοντάς τους ευθύνες για την επιδημία των οπιοειδών.

Το Μεξικό και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν τη διακίνηση φαιντανύλης, ενός ναρκωτικού που είναι 50 φορές πιο ισχυρό ακόμα και από την ηρωίνη και θεωρείται υπεύθυνο για 70.000 θανάτους από τους συνολικά 106.000 Αμερικανών πολιτών λόγω ναρκωτικών το 2022.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button