ΕνημέρωσηΟικονομία

EKT: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της

Χωρίς απόφαση για μεταβολές στα επιτόκια ολοκληρώθηκε η συνάντηση νομισματικής πολιτικής του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σήμερα (11.4.2024).

Το όργανο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην αλλάξει την πολιτική της για τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται, με αιχμή τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων και των αγαθών.

Στην ανακοίνωση της επισημαίνεται πως οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού υποχωρούν, η αύξηση των μισθών μετριάζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης του κόστους εργασίας στα κέρδη τους. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιβαρύνουν τη ζήτηση, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και διατηρούν τον πληθωρισμό των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα στο 4,5%, 4,75% και 4% αντίστοιχα.

Η «ελάφρυνση» του ισολογισμού

Όσον αφορά, το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης της πανδημίας (PEPP), για το πρώτο αναφέρεται πως μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν.

Προστίθεται, πως το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να συνεχίσει να επανεπενδύει, στο σύνολό τους, τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν και αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο του PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος του 2024.

Επισημαίνεται πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των ληξιπρόθεσμων εξαγορών στο χαρτοφυλάκιο του PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

To άρθρο EKT: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button