ΕνημέρωσηΠολιτική

Κασσελάκης σε συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ: Η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ

Ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να πάει σε εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ και το έκανε γνωστό σε πηγαδάκι με συνέδρους το μεσημέρι του Σαββάτου (24/02/2024).

Στο βίντεο που ανάρτησε η εφημερίδα Αυγή στο Twitter ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας με συνέδρους που του ζητούσαν να μην πάει σε εκλογές, είπε πως «όχι παιδιά, η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ για την ζημιά».

Νωρίτερα ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ήταν ο πρώτος βουλευτής, ο οποίος πρότεινε από το βήμα να αναβληθούν οι εκλογές προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το συνέδριο να εκλέξει ΚΕ και όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να γίνει τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος.

«Αυτή τη στιγμή ως βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτω πρόταση προς το συνέδριο -και ανοιχτή προς συνυπογραφή από όσους θέλουν- να σταματήσει η διαδικασία των εκλογών του προέδρου -ακόμη κι αν δεν αρέσει στο σύντροφο Κασσελάκη που θέλει να αναμετρηθεί, δεν με ενδιαφέρει. Ζητώ από το Συνέδριο να σταματήσει αυτή τη διαδικασία, να εκλέξει Κεντρική Επιτροπή, να εκλέξει όργανα και μετά τις ευρωεκλογές να πάμε σε τακτικό συνέδριο φυσιογνωμίας του κόμματος. Θα παραμείνω εδώ και θα δουλέψω για την επιτυχία», είπε ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μετά την τεράστια εκλογική απώλεια των εθνικών εκλογών που μετατράπηκε σε ταυτοτική απώλεια, ο χώρος πέρασε στο στάδιο του σοκ και τώρα βρίσκεται στο στάδιο του θυμού. «Βιώνουμε ένα θυμό που έχουμε όλοι και επειδή αυτόν δεν μπορούμε να τον κατευθύνουμε προς τους ψηφοφόρους, τον κατευθύνουμε προς τον εαυτό μας και ο ένας προς τον άλλον μας. Έχουμε στρέψει το μαχαίρι στον εαυτό μας». Είπε ότι μετά τις δύο διασπάσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα «αυτή τη στιγμή φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επόμενης διαίρεσης».

Υποστήριξε ότι «από το καλοκαίρι και έπειτα το παράδοξο που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε πολιτικές διαφωνίες. Δεν έχουμε πολιτικές διαφωνίες με τους παλιούς συντρόφους, ούτε μεταξύ μας. Τότε τι στο διάολο έχουμε; Έχουμε θυμό και μια νεωτερικότητα που δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε έναν πρόεδρο που δεν προέρχεται από τις παραδοσιακές τάξεις της Αριστεράς και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε».

«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά σύγκρουσης που έχουμε ξεχάσει από που έχει ξεκινήσει», «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καινούργια πολιτική πραγματικότητα γιατί έχει αλλάξει κοινωνία και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς», είπε.
«Να προχωρήσουμε παρακάτω», τόνισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται η δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει την επαφή του με τη βάση του κόμματος την οποία έχει φέρει επίσης στο κόμμα, ότι θα διευρύνει την επαφή του με ανθρώπους που απογοητεύτηκαν, ότι θα δεχτεί να ησυχάσει μερικές φορές και να τείνει χέρι φιλίας και χρειαζόμαστε επίσης ένα φάσμα πολιτικό γύρω του από όργανα που λειτουργούν. «Χρειαζόμαστε οργανωμένο κομματικό οργανισμό, σεβασμό στα όργανα…», ανέφερε.

Κόντρα για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ανάμεσα σε Αρβανίτη και Πέτρου Παππά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε σταυροδρόμι, είμαστε στην πιο οριακή στιγμή της παράταξης», ανέφερε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς και πρόσθεσε: «Πέντε μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη βρισκόμαστε προ των πυλών μίας μεγάλης εσωστρέφειας. Ένας νέος πρόεδρος που δεν έχει δοκιμαστεί και δεν έχει χάσει καμία εκλογική μάχη, ένα σώμα 150.000 ψηφοφόρων αμφισβητείται ανοικτά.

Ποιο είναι το όραμα εκείνων που τον αμφισβητούν; Η επιστροφή στο κόμμα των τάσεων και των καπετανάτων, η επιστροφή στο κόμμα της ήττας, στο κόμμα των στελεχών που δεν διαθέτουν ένσημα εργασίας, στο κόμμα των συντροφικών μαχαιρωμάτων. Ή μήπως είναι η επιστροφή στην κομματική ορθοδοξία και στο κόμμα του 3%; Μπορεί αυτό να είναι το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Θέλουμε να γίνουμε ο βασικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς. Θέλουμε και μπορούμε να βάλλουμε τέρμα στην εσωστρέφεια και στον φραξιονισμό».

Κλείνοντας υποστήριξε ότι «μετά το Συνέδριο και την εκλογή νέου προέδρου ελπίζω να αναδειχθεί ένα νέο κόμμα, μία νέα παράταξη κεντροαριστερή που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει την διακυβέρνηση της χώρας το 2027». 

Σπόντες Αρβανίτη σε Παππά για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Τι ωραία που τα είπε ο σύντροφος ο Παππάς, τι ωραία. Όμως να σου θυμίσω, σύντροφε, ότι η άποψη του κόμματος είναι όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οπότε οι προσωπικές ατζέντες τέλος», σχολίασε ο Κώστας Αρβανίτης παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Πέτρο Παππά που είχε προηγηθεί.

«Ο πρόεδρος μίλησε για την Αριστερά, δεν μίλησε για την Κεντροαριστερά. Όσοι θέλουν να πάνε στην Κεντροαριστερά να πάει να συναντήσουν τον κ. Ανδρουλάκη», σχολίασε.

«Είμαι συνειδητά μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, απλό εργαλείο, το κόμμα με έστειλε στην Ευρωβουλή με τον κόσμο. Η έδρα ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αν δεν μπορώ να εκφράσω το κόμμα, η έδρα επιστρέφει στο κόμμα. Αυτό το κόμμα που ονειρευτήκαμε, το μεγάλο μας σπίτι, με τα σύμβολά του, με τις σημαίες του και με την ιστορία του», είπε ο ευρωβουλευτής.

«Το σπίτι είναι ανοιχτό όχι κλειστό, όχι να φύγουμε από τις παλιές ομάδες και φράξιες και να δημιουργήσουμε νέους ομάδες και φράξιες και νέα αρχηγόπουλα και νέους ‘προεδρικούς’», σχολίασε. Ευχαρίστησε τον Στέφανο Κασσελάκη για την τιμή που του έκανε να αναφερθεί προσωπικά σε εκείνον στην εναρκτήρια ομιλία του, σημειώνοντας ότι «όμως ήταν μια συλλογική δουλειά για το κράτους δικαίου». «Συλλογικά λοιπόν πάμε», τόνισε.

Είπε ότι «η Αριστερά ήταν πάντα πατριωτική». «Ναι είμαστε η Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, που μπορεί να ακούει, να συνθέτει, αλλά αν δεν μπορείς να συνθέσεις στο ίδιο σου το κόμμα, πώς θα συνθέσεις στην κοινωνία;», σχολίασε.

«Είμαι υπερήφανος για το κόμμα και για την ιστορία του και για τις διαδικασίες, είμαι υπερήφανος που δουλέψαμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και μας έδωσε όραμα για το ποια είναι η σύγχρονη Αριστερά και ο Αλέξης είναι εδώ, γι’ αυτό είμαστε κι εμείς εδώ, για να συνεχίσουμε μαζί για την ανατροπή, όχι μόνο του Μητσοτάκη που κάνει βάρδια, αλλά της δεξιάς πολιτικής που έρχεται σκληρή με ακροδεξιά ατζέντα».

Είπε ότι «στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δώσαμε μάχη και κερδίσαμε στα εργασιακά, φέραμε τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, εμείς το κάναμε αυτό, εμείς φέραμε τη γνωμοδότηση για την τεχνητή νοημοσύνη, για το δικαίωμα στην αποσύνδεση, εμείς φέραμε μπροστά τα θέματα των αναπήρων ανθρώπων για ισότητα και ορατότητα. Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν ήταν οι άλλες ‘προοδευτικές’ λεγόμενες δυνάμεις, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ-Ελιά, δεν ήταν το ΚΚΕ». Σημείωσε ότι εμείς είμαστε στη Left ο φάρος που καθοδηγεί τις εξελίξεις στη σύγχρονη αριστερά, όχι τσόντα σε μια σοσιαλδημοκρατική σούπα, ούτε σε περίεργες λογικές».

Ο κ. Αρβανίτης ευχαρίστησε τη Μαρία Βλάχου «και όλες τις μανάδες των 57 ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη», υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι να δοθεί δικαίωση για τους ανθρώπους που χάνονται από την πολιτική της διαφθοράς της Δεξιάς». «Είμαστε εδώ όλοι μαζί και ο πρόεδρος μαζί και όσοι θα μπουν στη διαδικασία διεκδίκησης, μαζί, αλλιώς θα έχουμε ιστορικές ευθύνες. Αυτό είναι το σπίτι μας αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Σκληρή κριτική Ραγκούση στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα

«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, την μόνη δύναμη που μπορεί να την οδηγήσει στη νέα Ελλάδα», ανέφερε στη ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η στροφή προς μία νέα και μεγάλη Κεντροαριστερά μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν νέο κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα μπορούν να στεριώσουν μόνο αν υποστηρίζονται από ρεύματα και τέτοιο ρεύμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά σημείωσε: «Σε εμένα ήταν από την πρώτη στιγμή ορατό πως με την επιστολή του Προέδρου προς την Πολιτική Γραμματεία ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game, μία πρόωρη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτή η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δυστυχώς κορυφώθηκε με την προχθεσινή εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν οιωνεί πρώτο γύρο εθνικών εκλογών. Οι δύο πρώτοι των ευρωεκλογών θα είναι εκ των πραγμάτων -εφόσον ο 2ος έχει καθαρό προβάδισμα- οι δύο βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2027.

Υπό αυτήν την έννοια, πράγματι οι 3 επόμενοι μήνες θα κρίνουν τα 3 επόμενα χρόνια, ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει πάση θυσία να κρατήσει τη 2η θέση. Επομένως συντρόφισσες και σύντροφοι, αφού τεθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο στο πρωτοφανές καθεστώς της προληπτικής διαχείρισης μιας προεξοφλημένης ήττας, η ετυμηγορία ανήκει σε εσάς και τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Απευθυνόμενος προς το κοινό είπε: «Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να κλείσετε τα μάτια σε όσα -πολλά- τραγικά επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη έγιναν, ερήμην των οργάνων του κόμματος, μετά τον Σεπτέμβριο, κλείστε τα. Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να πιστέψετε ότι για την κακή πορεία του κόμματος ευθύνονται η Πολιτική Γραμματεία και η ΚΕ που συνεδρίασαν ελάχιστες φορές μετά τον Σεπτέμβριο και για ελάχιστες ώρες, πιστέψτε το. Όσες και όσοι θέλετε να προσπεράσετε τις επιπτώσεις που είχαν δημόσιες δηλώσεις περί πεθαμένου λικέρ και άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπεράστε τες. Όσες και όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι δεν υπονόμευσαν τη δημόσια εικόνας μας οι ανακοινώσεις ότι προτάθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη ή ότι το κόμμα δανείστηκε από τον πρόεδρο και μάλιστα μέσω αλλοδαπής εταιρείας, πιστέψτε το».

Στο σημείο αυτό η ομιλία του διακόπηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες μερίδας των συνέδρων που ανάγκασαν το προεδρείο να παρέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όσες και όσοι θέλετε να επιδοκιμάσετε το γεγονός ότι 34 από τους 36 βουλευτές μας, έμειναν τελικά απροστάτευτοι, μολονότι με μεγάλο προσωπικό πολιτικό κόστος, έμειναν σταθεροί στις αρχές μας και υπερψήφισαν τον νόμο για την ισότητα στο γάμο, επιδοκιμάστε το». Ο κ. Ραγκούσεις έκλεισε με μία παλιά ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

 

To άρθρο Κασσελάκης σε συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ: Η ζημιά έχει γίνει και δεν φταίω εγώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button