ΕνημέρωσηΟικονομία

POS: Ο «χάρτης» των προστίμων για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό

Βαριά πρόστιμα τριών ταχυτήτων για τα POS (εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό), προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έτσι ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες διασύνδεσης και να ξεχάσουν οι υπόχρεοι νέες παρατάσεις, εκτός αν υπάρξουν αντικειμενικοί λόγοι, επισημαίνει η ΕΡΤ.

Εντός της εβδομάδας – εκτός απροόπτου – πρόκειται να οριστικοποιηθούν μια τροπολογία και μια υπουργική απόφαση, με τις οποίες θα καθορίζονται τρείς διαφορετικές κατηγορίες προστίμων για τις παραβάσεις σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των POS.

Η πρώτη κατηγορία, αφορά όσους δεν διασυνδέσουν έγκαιρα τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά τους. Πρόκειται για τους παλαιούς υπόχρεους διάθεσης τερματικών POS πριν την επέκταση στους 35 νέους κλάδους από τις αρχές του έτους, για τους οποίους η προθεσμία διασύνδεσης εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπό έκδοση υπουργική απόφαση εισάγει πρόστιμα 10.000 ευρώ για υπόχρεους που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία.

Αν δεν αλλάξει η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου για τη διασύνδεση ταμειακών και POS, τα νέα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Μαρτίου.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά στους παρόχους που δεν θα αναβαθμίσουν εντός προθεσμίας (29 Φεβρουαρίου) το  λογισμικό τους, οι κυρώσεις είναι ακόμα πιο αυστηρές.

Το πρόστιμο μη έγκαιρης αναβάθμισης λογισμικού για τους παρόχους ξεκινά από 200.000 ευρώ και φτάνει τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Οι 35 εταιρείες-πάροχοι έχουν λάβει εγκαίρως το μήνυμα από το ΥΠΕΘΟ, προκειμένου να μην υπάρξουν δικαιολογίες για τεχνικά ζητήματα.

Η τρίτη «ταχύτητα» προστίμων αφορά τους 35 νέους κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρέωση χρήσης POS, μεταξύ των οποίων περίπτερα, ταξί, λαϊκές και ασφαλιστικοί πράκτορες.

Η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου αν έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση. Από την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS στους 35 νέους κλάδους, εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης.

To άρθρο POS: Ο «χάρτης» των προστίμων για εγκατάσταση, διασύνδεση και λογισμικό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button