ΕνημέρωσηΠολιτική

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο τραπέζι των «27» στις Βρυξέλλες – Τι «φοβίζει» την Ευρώπη, oι θέσεις της Ελλάδας

Τις κινήσεις τους για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή συντονίζουν την Τετάρτη 17 Απριλίου στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρώπης, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σήμερα (16.04.2024) το απόγευμα θα προηγηθεί, με τηλεδιάσκεψη, η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών.

Η Ευρώπη, όπως και όλη η Διεθνής κοινότητα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το αίτημα όλων να είναι κοινό. Να συστήνουν τόσο στο Ισραήλ, όσο και στο Ιράν, αυτοσυγκράτηση ώστε… να μην ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως.

Κ. Μητσοτάκης: «Αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες με τη θέση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Τελ Αβίβ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά περιθώρια για την αποφυγή διάχυσης της έντασης.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν μια καίρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχομένως πολύ επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα.

Οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Όλη η Ευρώπη βλέπει μπροστά της, να ορθώνεται ένας νέος εφιάλτης εφόσον υπάρξει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κίνδυνοι για ένα νέο μεταναστευτικό «τσουνάμι» και μία νέα οικονομική κρίση είναι υπαρκτοί.

Τα «μονοπάτια» για μεταναστευτικές ροές σε Ευρωπαϊκά εδάφη

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ήδη η Κύπρος δέχεται ροές στην Αγία Νάπα και στο Παραλίμνι από τον Λίβανο. «Εάν (το Ισραήλ) αποφασίσει να καθαρίσει με αυτή την κατάσταση, ο Λίβανος που είναι ήδη σε κατάσταση κατάρρευσης, μπορεί να καταρρεύσει εντελώς. Δυόμιση εκατ. Σύριοι είναι σήμερα στον Λίβανο και έχουμε ήδη ροή στη Νοτιοανατολική Κύπρο. Ήδη αναγκάστηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να πάει στον Λίβανο να βρει συνομιλητή και να δει τι να κάνει, αλλά και να σταματήσει τη διαδικασία ασύλου», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

Τρία είναι τα πιθανά «μονοπάτια» για την διέλευση νέων μεταναστών σε Ευρωπαϊκό έδαφος:

Το πρώτο, από τον Λίβανο στην Κύπρο και από εκεί ενδεχομένως και στην Ελλάδα.

Το δεύτερο, από τον Λίβανο στα Κατεχόμενα και μέσω Τουρκίας προς τα ελληνικά παράλια, ενώ πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στη Ράφα θα μπορούσε να ωθήσει ένα νέο κύμα μεταναστών προς την Αίγυπτο και από εκεί στην Κρήτη.

Εύθραυστη ισορροπία για την οικονομία

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να διαταραχθεί η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με πολυεπίπεδες συνέπειες για όλη τη διεθνή κοινότητα,

Παράλληλα, η Ευρώπη «τρέμει» για ένα νέο κύμα ακρίβειας αν και εφόσον το Ιράν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, που είναι ο βασικός δρόμος μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο.

Σε αυτή την περίπτωση, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει τα 105 δολάρια το βαρέλι, ακόμη και τα 110, με συνέπειες αρνητικές για την ευρωπαϊκή οικονομία και φυσικά για την Ελλάδα, καθώς θα πυροδοτηθεί ένα ντόμινο αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

«Η περιοχή και ο κόσμος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών», ήταν το μήνυμα και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος σήμερα θα μετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

To άρθρο Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο τραπέζι των «27» στις Βρυξέλλες – Τι «φοβίζει» την Ευρώπη, oι θέσεις της Ελλάδας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button