Διεθνή επικαιρότητα

Η Βάγκνερ ζητεί από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εμπιστευθεί τις θέσεις της σε Τσετσένους μαχητές

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ζήτησε το Σάββατο από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας να εμπιστευθεί στους στρατιώτες του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ τις θέσεις της στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, την οποία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει σύντομα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη πυρομαχικών.

«Σας ζητώ να εκδώσετε διαταγή μάχης για τη μεταβίβαση, πριν από τα μεσάνυχτα της 10ης Μαΐου, θέσεων της εταιρείας Βάγκνερ σε μονάδες του τάγματος Αχμάτ στην πόλη Μπαχμούτ και στα περίχωρά της», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε επιστολή την οποία δημοσιοποίησε η υπηρεσία Τύπου του και απευθύνεται στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει ότι έκανε το αίτημα αυτό «λόγω μακράς έλλειψης πυρομαχικών», κατηγορώντας το γενικό επιτελείο στρατού ότι προμήθευσε μόνο το 32% των πυρομαχικών που έχει ζητήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν απείλησε ότι θα αποσύρει την ερχόμενη εβδομάδα τους στρατιώτες του από την πόλη Μπαχμούτ, επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας το ρωσικό γενικό επιτελείο ότι τους στερεί τα πυρομαχικά.

Στην εφαρμογή Telegram, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε στη συνέχεια πως οι μαχητές του είναι έτοιμοι να καταλάβουν τις ρωσικές θέσεις στην πόλη, αν ο όμιλος Βάγκνερ αποσύρει τις μονάδες του.

«Οι μαχητές μας είναι έτοιμοι να προωθηθούν και να καταλάβουν την πόλη. Γι΄ αυτό θα χρειάζονταν κάποιες ώρες», δήλωσε ο Ραμζάν Καντίροφ, λέγοντας πως οι στρατιώτες του έχουν πολεμήσει ήδη στο πλάι εκείνων της Βάγκνερ στις ουκρανικές πόλεις Ποπάσνα, Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, τις οποίες κατέλαβε η Ρωσία.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε ξεχωριστό μήνυμα, ευχαρίστησε τον Καντίροφ για την πρότασή του, διαβεβαιώνοντας πως η Μπαχμούτ, που ανθίσταται στις ρωσικές επιθέσεις από το περασμένο καλοκαίρι, θα «καταληφθεί χωρίς αμφιβολία» από τους Τσετσένους στρατιώτες.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ κατηγορεί εδώ και μήνες το ρωσικό γενικό επιτελείο ότι δεν προμηθεύει τους άνδρες του με αρκετά πυρομαχικά ώστε να τους δώσει τη νίκη στην Μπαχμούτ υπέρ του τακτικού στρατού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button