ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέο άλμα στις τιμές του κακάο – Ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο

Ξεπέρασαν το ρεκόρ των 10.000 δολαρίων ανά τόνο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το κακάο, επεκτείνοντας ένα ιστορικό ράλι που έχει ήδη οδηγήσει σε διπλασιασμό των τιμών φέτος και θα αυξήσει το κόστος της σοκολάτας για όλο το 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι κακές σοδειές στη Δυτική Αφρική έχουν φέρει τον κόσμο σε τροχιά για τρίτο συνεχόμενο ετήσιο έλλειμμα εφοδιασμού. Οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση – βασικός εισαγωγέας – αυξάνουν τα εμπόδια για την εξασφάλιση κόκκων, και η αγορά παλεύει με την κληρονομιά των χαμηλών αποδόσεων που καταβάλλονται στους καλλιεργητές κακάο. Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο τιμών έως και 4,1% στα 10.047 δολάρια ανά τόνο.

Οι εορτές του Πάσχα που πλησιάζουν είναι μια περίοδος αιχμής για την κατανάλωση σοκολάτας και η υστέρηση μεταξύ των αγορών εμπορευμάτων και λιανικής σημαίνει ότι το κύριο βάρος των επιπτώσεων για τους καταναλωτές βρίσκεται ακόμη μπροστά.

Άλλοι καλλιεργητές, όπως η Βραζιλία και ο Ισημερινός, επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά χρειάζονται μερικά χρόνια μέχρι τα νεόφυτα κακαόδεντρα να αποδώσουν κόκκους – καθυστερώντας την ανακούφιση των τεταμένων παγκόσμιων προμηθειών.

Η αναλογία αποθεμάτων προς αλέσματα θα πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον δεκαετιών αυτή τη σεζόν, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο, αντανακλώντας την επισφαλή θέση της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο Λονδίνο, τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο έχουν επίσης υπερδιπλασιαστεί φέτος.

To άρθρο Νέο άλμα στις τιμές του κακάο – Ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button