ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς το Μαρούσι εξελίσσεται σε επενδυτικό hot spot σύγχρονων γραφείων

Πόλος έλξης για τις μεγάλες εταιρείες real estate αποτελεί το Μαρούσι, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό κόμβο επενδύσεων που αφορούν κυρίως γραφειακά συγκροτήματα. Την ώρα που τα διαθέσιμα οικόπεδα είναι πλέον ανύπαρκτα, ενώ τα μισθώματα για τέτοιου είδους σύγχρονα κτίρια κυμαίνονται μεταξύ 25 έως 28 ευρώ το τ.μ.

Το Μαρούσι, αποτελώντας εξάλλου μία περιοχή η οποία, έχοντας βιώσει στο παρελθόν τις χρυσές εποχές του real estate ως το βασικό επιχειρηματικό κέντρο στα βόρεια της Αθήνας, κάνει τώρα το μεγάλο come back με δρομολογημένες επενδύσεις εκατομμυρίων, γύρω από το «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, πάνω και στα πέριξ της λεωφόρου Κηφισίας.

Μια μεγάλη επένδυση που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024 είναι της Dimand, η οποία θα παραδώσει σύντομα το νέο “στρατηγείο” της PwC. Το ακίνητο βρίσκεται σε προνομιακή θέση, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 65, στο Μαρούσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συμφωνία πώλησης κτιρίου γραφείων διαχρονικά, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 74,4 εκατ. ευρώ. Αγοραστής του κτιρίου είναι ο Όμιλος Eurobank.  Στο εν λόγω οικόπεδο η Dimand κατασκευάζει αυτήν την περίοδο ένα συγκρότημα κτιρίων γραφείων συνολικής επιφάνειας ανωδομής 11.000 τ.μ. και 24.500 τ.μ. μαζί με τα υπόγεια. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν δύο «δίδυμα» κτίρια, επιφάνειας 5.500 τ.μ. έκαστο. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση που θα ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ.

H Dimand υλοποιεί ένα ακόμη μεγάλο συγκρότημα γραφείων στην περιοχή, από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου. Το εν λόγω έργο αφορά συγκεκριμένα την κατασκευή πράσινου κτιρίου γραφείων στο οικόπεδο που βρίσκεται μπροστά από το Ιατρικό Κέντρο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΤΕΕ. Το ύψος της επένδυσης που δρομολογείται αναμένεται να αγγίξει τα 43,5 εκατ. ευρώ. Το ΤΕΕ ως ιδιοκτήτης του οικοπέδου πρόκειται να λάβει με τη μορφή αντιπαροχής περί τα 3.500 τ.μ. από το νέο κτίριο που θα κατασκευαστεί, ενώ τα υπόλοιπα τ.μ θα μισθωθούν.

Ένα ακόμη μεγάλο project που υλοποιείται στην περιοχή είναι το κτιριακό συγκρότημα «The Grid» το οποίο έχει αναλάβει από κοινού η Noval Property και η Brook Lane, ενώ η ΤΕΡΝΑ πρόσφατα ανέλαβε την κατασκευή του, με τον προϋπολογισμό του να φτάνει τα 96,5 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα γραφείων THE GRID, που θα ολοκληρωθεί έως το 2026, πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και θα έχει συνολική επιφάνεια 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους.

Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη γραφειακών χώρων σημαντικό ρόλο παίζει και η Trastor, όπου σε εξέλιξη έχει και το νέο πράσινο κτίριο γραφείων που βρίσκεται στη Λ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου & Χειμάρας, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί και οι εκσκαφές. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ. Ακόμη, «τρέχει» και την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων γραφείων όπως αυτό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σωρού και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Το συγκεκριμένο ακίνητο μισθωνόταν από την Bayern, η οποία έχει αποχωρήσει, και από τον όμιλο Φουρλή, που αναμένεται να φύγει κι αυτός σύντομα. Η Trastor θα προχωρήσει σε πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου, το οποίο αναμένεται να πάρει «πράσινη» πιστοποίηση.

Κυρίαρχη παρουσία στην αγορά του Αμαρουσίου έχει και η Prodea, καθώς απέκτησε το τελευταίο ίσως φιλέτο της περιοχής. Ο λόγος για την εξαγορά του ακινήτου, που μέχρι σήμερα φιλοξενούσε τον χώρο ψυχαγωγίας «Αηδονάκια» στο Μαρούσι, επί του κόμβου της Αττικής Οδού. Το συνολικό κόστος αγοράς των οικοπέδων αυτών, αλλά και του νέου ακινήτου που φιλοξενεί τα «Αηδονάκια», ανέρχεται περίπου σε 20 εκατ. ευρώ. Η Prodea σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος βιοκλιματικών γραφείων, με εκτιμώμενη επιφάνεια ανωδομής 15.000 τ.μ., αλλά και σημαντική επιφάνεια υπόγειων χώρων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, δρομολογεί μια ανάπτυξη ιδιόκτητης έκτασης που έχει αποκτήσει επί της Λ. Κηφισίας, σχεδόν επί του κόμβου της Αττικής Οδού. Πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της «Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά», όπου θα επενδυθούν συνολικά 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ.

To άρθρο Πώς το Μαρούσι εξελίσσεται σε επενδυτικό hot spot σύγχρονων γραφείων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button