Διεθνή επικαιρότητα

Πούτιν: «Αγνοεί» τον Γκουτέρες για τη συμφωνία με τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κατάσταση περί τη συμφωνία «δεν βελτιώνεται για την ώρα».Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να παραδώσει στον Πούτιν επιστολή στην οποία προτείνει «έναν δρόμο προς τα εμπρός με σκοπό τη βελτίωση, παράταση και διεύρυνση» της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, δήλωσε πως η Ρωσία δεν είναι ακόμη ικανοποιημένη από το πώς προχωρεί η επίλυση του θέματος που αφορά τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, σύμφωνα πάντα με το TASS.

«Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι με την πρόοδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς» δήλωσε ο Βερσίνιν, έπειτα από συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με την πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχο του ΟΗΕ για το εμπόριο, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

«Οδικός χάρτης» του ΟΗΕ για παράταση της συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρότεινε έναν «δρόμο μπροστά» που θα επιτρέψει την παράταση της ισχύος της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 23/04 οι υπηρεσίες του έπειτα από συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέδωσε στον Σεργκέι Λαβρόφ «επιστολή προς τον πρόεδρο (της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν που περιγράφει σε αδρές γραμμές τον προτεινόμενο δρόμο μπροστά για να βελτιωθεί, να παραταθεί και να επεκταθεί» η συμφωνία που επιτρέπει από τον Ιούλιο του 2022 την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά την ένοπλη σύρραξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παρόμοια επιστολή έχει σταλεί «στα άλλα δύο συμβαλλόμενα μέρη» της συμφωνίας, που θεωρείται κεφαλαιώδης για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, με άλλα λόγια στην Ουκρανία και την Τουρκία.

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, ανανεώθηκε, για δεύτερη φορά, τη 19η Μαρτίου. Όμως η Ρωσία επέμεινε η παράταση να έχει διάρκεια 60 ημερών και όχι 120, προβάλλοντας τις ενστάσεις της όσον αφορά την εφαρμογή παράλληλης συμφωνίας για τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ιδίως λιπασμάτων, που εμποδίζεται από τις δυτικές κυρώσεις.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «κατέγραψε τις ανησυχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για την εφαρμογή της συμφωνίας όσον αφορά τις εξαγωγές των δικών της διατροφικών προϊόντων και λιπασμάτων και «παρέδωσε λεπτομερή έκθεση για την πρόοδο που έχει γίνει» για το ζήτημα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, που τόνισαν ότι ο ΟΗΕ θα «συνεχίσει το έργο του» για να «αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβλήματα».

Όμως «μέχρι τώρα, δεν έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος», σχολίασε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, στηλιτεύοντας την έλλειψη «βούλησης από δυτικές χώρες να κάνουν αληθινά αυτό που είναι απαραίτητο για να τεθούν επιτυχώς σε εφαρμογή» και οι δυο πτυχές του φακέλου.

«Θα μελετήσουμε τις ιδέες που μας υπέβαλε (ο ΓΓ του ΟΗΕ) γραπτώς», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε τις «ανησυχίες» του για τα «πρόσφατα εμπόδια» στην «καθημερινή λειτουργία» του Κέντρου Συντονισμού της εφαρμογής της συμφωνίας, στο οποίο συμμετέχουν αντιπρόσωποι των τεσσάρων μερών (Ουκρανία, Ρωσία, ΟΗΕ, Τουρκία).

Οι επιθεωρήσεις πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά ανεστάλησαν προσωρινά την περασμένη εβδομάδα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button