ΕνημέρωσηΠολιτική

Κακάο από… χρυσό – Ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ανά τόνο

Η περιορισμένη προσφορά του κακάο στην αγορά έχει εκτοξεύσει την τιμή του σε επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το κακάο ξεπέρασαν τα 10.000 δολάρια ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ιστορικό ράλι που έχει ήδη οδηγήσει σε διπλασιασμό των τιμών φέτος και θα αυξήσει το κόστος της σοκολάτας για όλο το 2024, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά συγκλονίζεται από τις φτωχές καλλιέργειες σε βασικούς παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής, που έχουν βάλει τον κόσμο σε τροχιά για τρίτο συνεχόμενο ετήσιο έλλειμμα προσφοράς.

Ο κλάδος παλεύει με την κληρονομιά των ισχνών αποδόσεων που καταβάλλονται στους καλλιεργητές κακάου και εντείνονται οι φόβοι ότι θα μπορέσει να προμηθευτεί αρκετούς κόκκους.

Εκτός από τις ανησυχίες για σπάνιες φυσικές προμήθειες, αυξάνονται επίσης πιέσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά, όπου ορισμένοι έμποροι έχουν πουλήσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν τις φυσικές συμμετοχές. Αλλά καθώς περιμένουν να ωριμάσουν τα συμβόλαια, χρειάζονται μετρητά για να καλύψουν τις απώλειες σε παράγωγα και σε μια ανερχόμενη αγορά μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν short θέσεις, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία του ράλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο τιμών έως και 4,1% στα 10.047 δολάρια ανά τόνο.

Άλλοι καλλιεργητές, όπως η Βραζιλία και ο Ισημερινός, επιδιώκουν να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά χρειάζονται μερικά χρόνια μέχρι τα νεόφυτα κακαόδεντρα να αποδώσουν κόκκους.

Η αναλογία αποθεμάτων προς αλέσματα αναμένεται πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον δεκαετιών αυτή τη σεζόν, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο, αντανακλώντας την επισφαλή θέση της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ράλι οδήγησε τις τιμές στα 10.000 δολάρια – ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες – και μάλιστα κατέστησε το κακάο πιο ακριβό από τον βιομηχανικό χαλκό.

Σημειώνεται, τέλος, πως ανοδικά κινείται και η τιμή της ζάχαρης, αλλά και του καφέ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button