ΕνημέρωσηΟικονομία

Που «σκόνταψε» πάλι η ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιοαγορών –

Προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων επιθυμούν να αναζωογονήσουν την Ένωση Αγορών Κεφαλαίων. Ωστόσο, υπάρχει έντονη διαμάχη για τις λεπτομέρειες.

Μετά από χρόνια στασιμότητας, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ θέλουν να προωθήσουν και πάλι την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Στην τελική δήλωση της ειδικής συνόδου κορυφής χθες (18.04.24), ζητούν “να δημιουργηθεί χωρίς καθυστέρηση μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών”.

Στόχος είναι να βρεθούν κοινοί κανόνες για τις 27 εθνικές κεφαλαιαγορές, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να επενδύουν ευκολότερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στη διάθεση περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο: η συζήτηση διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και οι αρχηγοί των κυβερνήσεων πέρασαν ώρες διαπραγματευόμενοι τις επιμέρους διατυπώσεις.

Συγκεκριμένα, προτείνουν, μεταξύ άλλων :

  • Τυποποίηση της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας στις 27 χώρες για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών επενδύσεων.
  • Tιτλοποίηση δανείων, ώστε οι τράπεζες να έχουν περισσότερο χώρο στους ισολογισμούς τους για τη χορήγηση νέων δανείων.
  • Αποτελεσματικότερη χρηματοπιστωτική εποπτεία. Η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει την κεντρική εποπτεία της ΕΕ για τους μεγάλους συστημικά σημαντικούς παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ώστε να μην έχουν πάντα να αντιμετωπίσουν 27 εθνικές εποπτικές αρχές.
  • Ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό προϊόν για μικροεπενδυτές

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής ότι η δήλωση αποτελεί “ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός”.

Στο παρελθόν, οι αποφάσεις σχετικά με την Ένωση Κεφαλαιαγορών συχνά έμοιαζαν σαν να μην επρόκειτο ποτέ να εφαρμοστούν. Αυτό είναι διαφορετικό τώρα, σημειώνει η Handelsblatt.

Κατά την άποψη της Λετονίας, η Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι το κλειδί για να καταστεί η ΕΕ πιο ανταγωνιστική έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν 33 τρισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις ιδιωτικών αποταμιεύσεων στην ΕΕ που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν μέσω ενός καταλόγου μέτρων. Τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται “παραγωγικά” αντί να αποθηκεύονται απλώς στον τραπεζικό λογαριασμό.

Οι λεπτομέρειες της Ένωσης Κεφαλαιαγορών συζητούνται από τους υπουργούς Οικονομικών εδώ και μήνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχηγοί των κυβερνήσεων κατέστησαν το έργο κορυφαία προτεραιότητα τον Μάρτιο – προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων υπουργών Οικονομικών.

Η γερμανική Καγκελαρία και το Υπουργείο Οικονομικών θέτουν επίσης διαφορετικές προτεραιότητες, για παράδειγμα στο θέμα της πιο κεντρικής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Σολτς είναι πιο ανοιχτός στην ιδέα αυτή, την οποία ζητά ιδίως η Γαλλία. Ο καγκελάριος δήλωσε χθες (18.04.24) ότι η μεγαλύτερη εναρμόνιση στον τομέα αυτό θα σημάνει “μείωση της γραφειοκρατίας” για τις εταιρείες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κριστιαν Λίντνερ (Christian Lindner), ωστόσο, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Ο επικεφαλής του FDP εκπροσωπεί τη θέση του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος θα προτιμούσε να συνεχίσει να ρυθμίζεται από την Bafin αντί της Ευρωπαϊκής Αρχής Αγοράς (Esma) στο Παρίσι.

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, η Γερμανία βρίσκεται συνεπώς περισσότερο στο στρατόπεδο των χωρών που θέλουν να δημιουργήσουν μια ένωση κεφαλαιαγορών μόνο σταδιακά.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης έναν αριθμό μικρότερων κρατών μελών. Είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον συγκεντρωτισμό.

Διαφωνία σχετικά με την αφερεγγυότητα και το φορολογικό δίκαιο

Συνεπώς, οι παρατηρητές δεν αναμένουν ταχεία πρόοδο. Πολλά αιτήματα, όπως ένα τυποποιημένο δίκαιο αφερεγγυότητας, συζητούνται εδώ και χρόνια χωρίς καμία σύγκλιση. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει το καλύτερο δίκαιο αφερεγγυότητας, λέει διπλωμάτης της ΕΕ.

Παρόμοια αντίσταση υπήρξε και στην εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας. Ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις (Simon Harris) και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας (Kaja Kallas) τόνισαν ότι δεν επιθυμούν ενιαία φορολόγηση των επιχειρήσεων. Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τους χαμηλούς φόρους ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου, το χωρίο σχετικά με τη φορολογική νομοθεσία διαγράφηκε από την τελική δήλωση.

Ο πρόεδρος του Βελγικού Συμβουλίου Alexander De Croo δήλωσε ότι τώρα εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσουν τα κράτη με την έκθεση Letta. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα της ανταγωνιστικότητας όταν αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου τον Ιούλιο.

Η Μαρία Δεμερτζή από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel των Βρυξελλών χαρακτήρισε τις προτάσεις του Λέτα “λογικές”. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να καταλήξουν σε πολιτική συναίνεση σχετικά με την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Εάν η έκθεση Λέτα συμβάλει σε αυτό, “θα ήταν μεγάλη επιτυχία”.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button