Διεθνή επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Ipsos/Euronews για ευρωεκλογές: Ποιοι τάσσονται υπέρ μιας ισχυρότερης ΕΕ

Καθώς οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο, ένας στους πέντε θέλει να δει τις Βρυξέλλες να αποκτούν περισσότερη εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Νέοι, Πορτογάλοι και Πράσινοι – αυτοί είναι οι ψηφοφόροι που είναι πιθανότερο να τάσσονται υπέρ μιας ισχυρότερης ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για τις εκλογές του Ιουνίου και αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης, των αυξανόμενων τιμών και του πολέμου, η Ipsos ρώτησε χιλιάδες ψηφοφόρους σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 96% του πληθυσμού της ΕΕ, σχετικά με τις πολιτικές τους απόψεις.

Μόλις ένας στους πέντε ερωτηθέντες (22%) είναι υπέρ μιας ισχυρότερης ΕΕ, ενώ σχεδόν οι μισοί (46%) τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη χώρα τους, διαπίστωσε η Ipsos.

Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Euronews, συμμετείχαν 25.916 άτομα από 18 χώρες, τηλεφωνικά και διαδικτυακά, μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου, αντιπροσωπεύοντας την πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα του είδους της ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Με σχεδόν 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους, η διεργασία για τον διορισμό 720 ευρωβουλευτών θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές διαδικασίες στον κόσμο.

Iσχυρότερο στην Πορτογαλία το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα

Από τα 18 κράτη-μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα είναι ισχυρότερο στην Πορτογαλία, όπου παραπάνω από ένας στους τρεις (36%) προσβλέπει στις Βρυξέλλες για την επίλυση των μεγάλων προκλήσεων που διαφαίνονται, ενώ το 63% των ψηφοφόρων στη Γαλλία θα προτιμούσε να ληφθούν αποφάσεις στο Παρίσι.

dimoskopisi2.png

Με το 41% των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ περισσότερων εξουσιών στην ΕΕ, ο συνασπισμός των Πρασίνων της ΕΕ – ο οποίος περιλαμβάνει επίσης περιφερειακά κόμματα από μέρη όπως η Κορσική και η Καταλονία – τάσσεται υπέρ της ΕΕ περισσότερο από όλες τις πολιτικές ομάδες.

Αντίθετα, σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των ψηφοφόρων για το δεξιό ECR και τα τέσσερα πέμπτα (78%) του ID θέλουν να δουν τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται από μεμονωμένες πρωτεύουσες, σύμφωνα με τα εθνικιστικά διαπιστευτήρια αυτών των κομμάτων.

dimoskopisi3.png

Μετατόπιση από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα προς τη ριζοσπαστική δεξιά

Το ένα τέταρτο των νεότερων ατόμων (18-29) επιθυμεί μια ισχυρότερη ΕΕ, αλλά αυτό το ποσοστό πέφτει στο 20% μόνο για τους ηλικιωμένους 50-64 ετών.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν ευρύτερες προβλέψεις που δείχνουν μια μετατόπιση από τα φιλοευρωπαϊκά πράσινα και φιλελεύθερα κόμματα προς τη ριζοσπαστική δεξιά – η οποία είναι πιθανό να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων των Βρυξελλών για τα επόμενα πέντε χρόνια, ακόμη και αν παραμείνει μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία.

Υπεροχή της Λεπέν

Στη Γαλλία, σύμφωνα με την έρευνα, η κεντρώα ομάδα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να χάσει έξι ευρωβουλευτές.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το γαλλικό κόμμα του οποίου ηγείται η Μαρίν Λεπέν, θα μπορούσε να κερδίσει δέκα, και να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ΕΕ ψήφισε νέους νόμους-ορόσημο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – αλλά τα σχέδιά της για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνους τους αγρότες.

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εν ενεργεία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει την άμυνα του μπλοκ προτεραιότητα για μια προσδοκώμενη δεύτερη θητεία – αν και η στρατιωτική πολιτική συνήθως θεωρείται εθνικό ζήτημα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button