LifeStyle

Συγκινητικό μήνυμα του Ουκρανού σκηνοθέτη μετά τη νίκη του πολεμικού ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ

Στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ από την 20ήμερη πολιορκεία της Μαριούπολης πήγε το Όσκαρ για την κατηγορία «Καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους», προκαλώντας συγκίνηση τόσο στους συντελεστές του όσο και σε όσους παρακολούθησαν τα βραβεία.

Ο  Ουκρανός δημοσιογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Mstyslav Chernov, συγκινήθηκε μόλις άκουσε πως το «20 ημέρες στη Μαριούπολη», κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ που λαμβάνει η Ουκρανία. 

Το ντοκιμαντέρ χαρακτηρίστηκε «γροθιά στο στομάχι» από όσους το είδαν. Δείχνει τις 20 πρώτες ημέρες από τη ρωσική επίθεση στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης στις αρχές του 2022, μέσα από τα μάτια του δημοσιογράφου. 

«Αυτό είναι το πρώτο Oscar για την Ουκρανία και είμαι ευγνώμων, αλλά πιθανότατα να είμαι ο πρώτος σκηνοθέτης σε αυτή τη σκηνή που εύχεται να μην είχε κερδίσει ποτέ γι’αυτή την ταινία. Μακάρι να μπορούσα να ανταλλάξω αυτή τη σκηνή με το να μην έμπαιν ποτέ η Ρωσία στην Ουκρανία. Να μην καταλάμβανε ποτέ τις πόλεις μας», είπε στη σκηνή ο Chernov προκαλώντας ανατρχίλα με τα λόγια του.

https://www.youtube.com/watch?v=RNRbHz_TB68

Ο Chernov συνέχισε: «Οι Ρώσοι σκοτώνουν δεκάνες χιλιάδες Ουκρανούς πατριώτες μου. Εύχομαι να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους, όλους τους στρατιώτες που προστατεύουν τα εδάφη τους, όλους τους πολίτες που βρίσκονται τώρα στις φυλακές τους. Αλλά δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν».

Τέλος, έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους να βοηθήσουν την Ουκρανία με τον τρόπο τους: «Όλοι εμείς μαζί. Εσείς. Καλώ εσάς, τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους του κόσμου. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ιστορικό ρεκόρ θα ξεκαθαριστεί. Ότι η αλήθεια θα επικρατήσει και ότι οι άνθρωποι της Μαριούπολης και όσοι έδωσαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ, γιατί ο κινηματογράφος σχηματίζει μνήμες και οι αναμνήσεις διαμορφώνουν την ιστορία».

To άρθρο Συγκινητικό μήνυμα του Ουκρανού σκηνοθέτη μετά τη νίκη του πολεμικού ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button