ΕνημέρωσηΠολιτική

Ακαδημία ποδοσφαίρου Πανιωνίου: Μια διαφορετική πρόταση για τον αθλητισμό

Το καλοκαίρι του 2020 ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος σε αριθμό αθλητών (3.200) βρέθηκε στα πρόθυρα της καταστροφής, με υποβιβασμένα και χρεοκοπημένα: Το ποδοσφαιρικό τμήμα στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία και το μπασκετικό στην τρίτη. Επίσης ο ερασιτέχνης Πανιώνιος ταλαιπωρούνταν από χρέη. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην κινητοποίηση των απλών φιλάθλων που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και βοήθησαν τον σύλλογο να ορθοποδήσει. Ο ποδοσφαιρικός λοιπόν Πανιώνιος είναι μια ομάδα με συνεχή παρουσία στην κορυφαία κατηγορία. Ο σύλλογος που ανέδειξε ταλέντα, τροφοδοτώντας τους λεγόμενους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και την εθνική μας ομάδα. Η παράδοση λοιπόν φαίνεται να συνεχίζεται και στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, με αξιοσημείωτα επιτεύγματα από τα τμήματα υποδομών του συλλόγου, όχι μόνο στον αγωνιστικό αλλά και στον κοινωνικό τομέα. Πρόσφατα οι κυανέρυθρες ακαδημίες ανέλαβαν δράσεις στήριξης των παιδικών χωριών SOS με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης. Σε άλλη περίπτωση η ομάδα Κ15 του συλλόγου που νίκησε σε μικρό τελικό τουρνουά στην βόρεια Ελλάδα, στο τέλος χάρισε το κύπελλο και τα μετάλλιά της στους ηττημένους! Έτσι λοιπόν το zougla.gr ένα κρύο απόγευμα βρέθηκε στο γήπεδο του Πανιωνίου και μίλησε με τους υπεύθυνους των κυανέρυθρων ακαδημιών.

Ένας εκ των δύο διευθυντών της ακαδημίας, ο Δημήτρης Θεοδώρου, ξετύλιξε το Κουβάρι της προσπάθειας: “Εμείς αναλάβαμε τις ακαδημίες σαν μέρος μια ευρύτερης προσπάθειας. Ήρθαμε δυο άτομα από την κερκίδα, ο Κώστας Μπίκας κι εγώ, μαζί με τον τεχνικό διευθυντή, Κώστα Ζαλάβρα, που έχει γνώση και εμπειρία’’. Ο έτερος διευθυντής, Κώστας Μπίκας, συνέχισε: “Αναλάβαμε εμείς οι τρεις τον Αύγουστο του 2022 και καταφέραμε να αυξήσουμε τον αριθμό των αθλητών μας από 320 σε 510. Οργανώσαμε τις ακαδημίες αρχίζοντας από τα βασικά όπως το να έχουμε επάρκεια υλικών, μπάλες κλπ. Η ακαδημία μας τώρα είναι η πολυπληθέστερη στην ιστορία του συλλόγου και ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται συνεχώς’’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπεύθυνοι των ακαδημιών αναφέρθηκαν σε προβλήματα όπως η έλλειψη διαθέσιμων γηπέδων που αναγκάζει τους μικρούς αθλητές να προπονούνται και να αγωνίζονται σε διαφορετικές περιοχές (Ν. Σμύρνη, Ρέντη, Αργυρούπολη, Καλαμάκι κλπ.). Στους στόχους της ακαδημίας αναφέρθηκε ο τεχνικός διευθυντής Κώστας Ζαλάβρας: “Δουλεύουμε επαγγελματικά. Έχουμε συμπληρώσει το έμψυχο δυναμικό της ακαδημίας με διπλωματούχους προπονητές, γυμναστές και έχουμε ακόμα και συνεργασία με ψυχολόγο. Στόχος μας είναι σε επίπεδο ακαδημιών να επανέλθει ο Πανιώνιος σε ελίτ επίπεδο της ποδοσφαιρικής πιάτσας’’. Στο ίδιο ύφος και ο Δημήτρης Θεοδώρου τόνισε: “Με τη δουλειά που βλέπει ο κόσμος να γίνεται ο Πανιώνιος είναι πια πιο ελκυστικός. Στοίχημα για εμάς είναι να βρούμε περισσότερους χώρους για να προπονούνται τα παιδιά. Αυτό πιστεύω είναι πιο εύκολο τώρα που υπάρχει μια δημοτική αρχή στη Ν. Σμύρνη με θέληση για συνεργασία”.

Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός

Αυτή ήταν η απάντηση του Κώστα Μπίκα όταν ρωτήθηκε για τη φιλοσοφία της ακαδημίας. Στη συνέχεια ο ίδιος θα πει : “Εμείς θέλουμε να βγάλουμε αθλητές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η σωστή εικόνα όλων, παικτών και προπονητών, μέσα στο γήπεδο. Στο ίδιο πνεύμα συμπλήρωσε ο Δημήτρης Θεοδώρου: “Το ποδόσφαιρο είναι ένα μαγικό άθλημα μέσα από το οποίο το παιδί μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και να χτίσει παρέες. Εμείς δίνουμε σημασία στο ποιοι άνθρωποι θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά. Θέλουμε να είναι καταρτισμένοι, να έχουν διπλώματα και να είναι παιδαγωγοί. Μέσα από τη διαδικασία θέλουμε να εκπαιδευτούν αθλητές που πάνω από όλα θα γίνουν καλοί άνθρωποι είτε γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είτε απλά φίλαθλοι του ποδοσφαίρου’’.

Σε παρατήρησή μας για την τοξικότητα που έχει πολλές φορές το άθλημα, ακόμα και σε επίπεδο ακαδημιών, ο Κώστας Ζαλάβρας παρατήρησε: “Το ποδόσφαιρο είναι σαν μια πυραμίδα και σε αυτή πρέπει όσοι είναι πάνω να μην ζορίζουν τους κάτω. Το ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς είναι ανταγωνιστικό άθλημα. Ο ανταγωνισμός υπάρχει και θέλουμε να είναι υγιής’’. Σε αυτό το σημείο και αφού τελειώσαμε με τα της φιλοσοφίας των ακαδημιών, ο τεχνικός διευθυντής των κυανέρυθρων ακαδημιών μάς ενημέρωσε για μια σειρά ενεργειών που έγιναν μόλις τον τελευταίο καιρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γυναικείο ποδόσφαιρο, το μέλλον

‘’Σκεφτήκαμε ότι δεν μπορεί ο σύλλογος να μην έχει γυναικείο ποδόσφαιρο, ένα άθλημα με μέλλον. Βγάλαμε ανακοίνωση, πήραμε προπονήτρια και ούτε εγώ δεν περίμενα ότι σε είκοσι μέρες θα δημιουργούσαμε ένα τμήμα με δεκαοχτώ κοπέλες. Από του χρόνου πάμε για δεύτερο και ίσως τρίτο τμήμα’’.

Ποδόσφαιρο σάλας

Παρακολουθήσαμε με τον Δημήτρη Κυρούλη τον τελικό ποδοσφαίρου σάλας και είδαμε ότι έπαιζαν στις δύο ομάδες δικοί μας παίκτες. Έτσι συλλάβαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε τμήμα του αθλήματος.Το καταφέραμε την βοήθεια του έφορου του τμήματος κυρίου Καραχάλιου. Φτιάξαμε τρεις ομάδες (Κ12,Κ13,Κ14) ποδοσφαίρου σάλας που είναι πια το 12ο άθλημα του Πανιώνιου Γ.Σ. Η ομάδα της Κ14 είναι αυτή τη στιγμή πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα, πράγμα που με κάνει περήφανο. Σύντομα πιστεύω θα δημιουργήσουμε και αντρικό τμήμα.

Πανιώνιος επαρχίας και Πανιώνιος Β

Δημιουργούμε δίκτυο συνεργαζόμενων ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε συνεργασία μέχρι στιγμής με τους πάνθηρες Ρόδου και το Samos futsal club, ενώ ετοιμάζουμε τρεις ακόμα συνεργασίες.

Έπειτα από συνεννόηση με τη Νίκη Αλίμου μια ομάδα της ΕΠΣΑ και με την βοήθεια του κυρίου Σαϊνίδη, τής βάλαμε τα κυανέρυθρα και φτιάξαμε μια ομάδα βασισμένη στη δικιά μας φιλοσοφία. Η ομάδα λειτουργεί σαν Πανιώνιος και είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν, αφού είναι μια γέφυρα για να μπολιάσει τα νεαρά παιδιά με το ποδόσφαιρο σε επίπεδο αντρών. Βλέπεις, η ΕΠΟ κατάργησε τις ομάδες Κ18 κι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ομάδα Κ19 λόγω Γ εθνικής. Έτσι λύσαμε το πρόβλημα για το πού θα παίξουν οι παίκτες στην ηλικία των 17 ετών οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι για αντρικό ποδόσφαιρο ακόμα.

Ένας σύλλογος με ιστορία και μέλλον

Η κουβέντα τελείωσε όταν πια είχε βραδιάσει, τα φώτα έπεσαν και το στάδιο έπρεπε να κλείσει. Είναι πια σαφές ότι μετά από το δύσκολο καλοκαίρι του 2020, το προσφυγικό DNA του συλλόγου ενεργοποιήθηκε. Όπως οι πρόγονοι τους 130 χρόνια πριν, οι φίλοι του Πανιωνίου απάντησαν σε μια καταστροφή με δημιουργία, νοικοκυροσύνη και προκοπή. Πέτυχαν να αποφύγουν τα χειρότερα και ο ιστορικός σύλλογος επιστρέφει σιγά σιγά και αγωνιστικά στην ελίτ του ελληνικού αθλητισμού με τον δικό του τρόπο, βασισμένος στις δικές του αρχές, πράγμα που έχει ιδιαίτερη αξία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button