Διεθνή επικαιρότητα

Ποιες περιοχές επηρεάζει η νέα κακοκαιρία που «χτυπά» τη χώρα

Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο προέρχεται από την Ιταλία επηρεάζει τον καιρό της χώρας από το απόγευμα της Πέμπτης. Τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν έως και το Σάββατο. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας αυτής είναι:

-οι βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές
-οι καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές
-η πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας
-η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, βροχοπτώσεις εκδηλώνονται ήδη στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και στο Ιόνιο ενώ προς το βράδυ της Πέμπτης τα φαινόμενα αναμένονται στα παράκτια τμήματα των δυτικών ηπειρωτικών.

Σταδιακά έως το απόγευμα της Παρασκευής οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν η Θράκη και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου.  Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στο Βόρειο, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή εξασθένηση.

Αναλυτικά ο καιρός της Παρασκευής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις αναμένονται την Παρασκευή αλλά και πτώση της θερμοκρασίας. Πιο αναλυτικά, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας ενώ στο Ιόνιο και στα παράκτια τμήματα των δυτικών ηπειρωτικών θα εκδηλωθούν και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Σταδιακά έως το απόγευμα οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν η Θράκη και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στο Βόρειο, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην Κεντρική Μακεδονία από 8 έως 17, στη Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 18, στη Θεσσαλία από 9 έως 14, στην Ήπειρο από 7 έως 16, στη Στερεά από 9 έως 15, στην Πελοπόννησο από 6 έως 15 στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 10 έως 19, στις Κυκλάδες από 13 έως 16, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 18 και στην Κρήτη από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου με εξαίρεση τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται ασθενείς βροχοπτώσεις οι οποίες από το πρωί θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες με μικρή πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button